Hrubé lokše

ZOZNAM SUROVÍN

  • 280 g polohrubej múky T-400
  • 200 ml jogurtu (acidko, kefír)
  • 0.5 ČL jedlej sódy
  • 1x DASH soli
  • 1 PL rastlinného oleja
  • maslo na potretie

POSTUP PRÍPRAVY

Múku nasypeme do misky a premiešame so sódou a soľou. Prilejeme jogurt a vypracujeme stredne tuhé cesto. Necháme v chladničke v miske odpočívať 25 minút prikryté fóliou. Vyberieme cesto na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 5 mm a tvar štvorca. Povrch potrieme olejom a napevno zatočíme do závinu. Tento závin predelíme na 2 rovnaké diely, rukou ich roztlačíme a rozvaľkáme na placky s hrúbkou asi 8 mm. Necháme nakysnúť aspoň 15 minút. Opekáme ich z oboch strán na rozpálenej platni, alebo prikryté na panvici (na sucho). Hneď po opečení ich potrieme maslom a jemne podľa potreby osolíme.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame teplé napríklad s pohárom kyslého mlieka, alebo potreté bryndzou či syrom. Výborné však sú aj studené na sladko – s medom či domácim lekvárom, alebo s mletým makom a cukrom. Rovnako tak sú veľmi dobrou prílohou ku kyslej fazuľovej i zemiakovej polievke, alebo k hubovej máčanke.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Hrubé, brouzové, žobrácke lokše, alebo ošipky sú pomenovania tohoto starého slovenského receptu podávaného ako samostatné jedlo, ale aj ako príloha.


Posledná aktualizácia receptúry: 13.09.2023


Hodnotenie autora 0