Hombre cake
ZOZNAM SUROVÍN
KORPUS
- 24 ks sušienok Oreo
- 60 g masla
KRÉM
- 250 g Mascarpone
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balenie vanilínového cukru
- 3 ČL práškovej želatíny
- 900 ml šľahačková smotana 33%
- 350 g tmavej čokolády 52%
POSTUP PRÍPRAVY
Sušienky rozmixujeme, alebo rozdrvíme na prášok aj s krémovou plnkou, pridáme k nim rozpustené maslo a dobre premiešame. Sušienkový základ prstami natlačíme do tortovej formy, ktorú si môžeme vyložiť papierom na pečenie, aby nám maslo nepretekalo. Po okrajoch formy sušienky nedávame. Odložíme do chladničky na 30 minút.
Mascarpone zmiešame s cukrom a vanilínovým cukrom. Šľahačkovú smotanu pomaly ohrejeme na sporáku, a keď je teplá, primiešame k nej želatínu. Nezabudneme ju stále miešať. Smotana musí byť len teplá, nie horúca. Necháme ju mierne vychladnúť a prilejeme k vymiešanému Mascarpone. Znova dobre premiešame. Nad parou rozpustíme čokoládu. Zmes z Mascarpone a smotany si rozdelíme na 4 časti:
– prvá – 3 šálky (biela) – bez čokolády
– druhá – 2 šálky (béžová) – primiešame 1 PL čokolády
– tretia – 1 šálka (gaštanová) – primiešame 3 PL čokolády
– štvrtá – 1/2 šálky (hnedá) – primiešame zostatok čokolády
Každú zmes zľahka, ale dobre rozmiešame.
Ako prvú nalejeme bielu vrstvu krému a necháme ho roztiecť sa po forme. Potom nalejeme do stredu najbledší z hnedých krémov a počkáme približne 30 sekúnd, kým sa rozleje. Potom opäť bledší krém a ďalších 30 sekúnd a na záver vylejeme najtmavší krém. V prípade, že postupujeme pomalšie, môže nám začať želatína tuhnúť, preto krém dáme trocha ohriať a opäť povolí. Inak by sa krém nemusel pekne rozlievať.
Pripravený zákusok zakryjeme alobalom a dáme ho do chladničky 8 hodín stuhnúť. Dobre vychladenú tortu nakrájame na trojuholníčky a podávame s ovocím kyslej chuti (ríbezle, maliny, černice a podobne).
TIPY, TRIKY A RADY
Základná dávka pre 8 osôb je počítaná pre kruhovú formu na pečenie s priemerom 24 cm. Pre iný typ formy zmeíme dávkovanie.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Trojfarebný nepečený zákusok nazývaný tripple cake, alebo kvôli farebnej postupnosti vrstiev tiež hombre cake.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023