Holúbky

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.0 kg bravčového pleca
  • 300 g ryže
  • 300 g paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL kečupu
  • 1 vajce
  • 1 väčšia hlávková kapusta
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 200 g slaniny
  • 0.5 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sladkej mletej červenej papriky
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Mäso namelieme na strednej doske (alebo využijeme mäso mleté). Ryžu uvaríme v osolenej vode “al dente” (asi 12 minút).

Z hlávkovej kapusty oberieme vrchné listy a vyrežeme hlúbik, ponoríme ju celú do hrnca do teplej vody a do diery po hlúbiku nalejeme 1 PL oleja a 1 ČL soli. Necháme kapustu variť, kým sa neoddelia postupne jednotlivé listy. Kapustu vyberieme a necháme vychladnúť. Z vychladnutých oddelených kapustných listov odstránime nožom hrubú žilku v strede listu a naplníme ich zmesou. Zmes pripravíme tak, že do vychladnutej uvarenej ryže pridáme pomleté mäso, vajíčko (voliteľne), 3 PL paradajkového pretlaku, cibuľu nakrájanú na malé kocky, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Dobre premiešame a necháme prikryté v chladničke prestúpiť cca 30 minút. Kapustné listy stáčame do roliek a tie ukladáme tesne vedľa seba do pekáča na nakrájanú zostatkovú kapustu. Po uložení holúbkov ich prikryjeme zvyškom nakrájanej kapusty. V panvici orestujeme na kocky nakrájanú údenú slaninu, ktorú pridáme k zvyšku paradajkového pretlaku, kečupu, soli, koreniu a podlejeme vodou z kapusty. Premiešame a touto zmesou zalejeme holúbky, ktoré pečieme prikryté v rúre (horný a dolný ohrev) pri teplote 220°C približne 60 minút.

TIPY, TRIKY A RADY

Holúbky podávame zásadne s čerstvým, najlepšie domácim chlebom. Na vylepšenie chuti môžeme na vrch dať 1 lyžicu bieleho jogurtu.

Holúbkov sme vždy robili veľký hrniec, alebo pekáč, a čo sa neskonzumovalo hneď sa odložilo do komory na ďalší deň. Potom sme holúbky na bravčovej masti orestovali a prehriali, a opäť dojedali s chlebom.

V niektorých častiach východného slovenska sa ryža dáva aj surová a holúbky sa nepečú, ale varia. Nechcem hodnotiť ktorý spôsob je lepší, dôležitý je vždy výsledok.


Posledná aktualizácia receptúry: 07.11.2023


Hodnotenie autora 0