Holandská omáčka
ZOZNAM SUROVÍN
- 4 vaječné žĺtky
- 2 PL bieleho vína
- 2 ČL vínneho octu
- 120 g masla
- soľ
- korenie biele
POSTUP PRÍPRAVY
Rozpustíme v kastróle (alebo v mikrovlnnej rúre) maslo. Žĺtky vložíme v miske nad vodný kúpeľ, pridáme suché biele víno ocot (šťavu z citróna) a soľ. Metličkou rýchlo a neustále šľaháme, kým nezačnú žĺtky hustnúť (nesmú sa nám uvariť) a nezväčší sa ich objem. Získame stredne hustú omáčku, ktorú odstavíme z vodného kúpeľa. Opatrne za stáleho miešania začneme prilievať rozpustené maslo. Nakoniec omáčku ochutíme ju soľou, korením.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Biela omáčka z francúzskeho la sauce hollandaise, podávaná k rybám a morským plodom, alebo zelenine, najmä špargli.
Kým sa omáčka bude podávať necháme ju po jej príprave nad vodným kúpeľom, aby ostala vlažná. Povrch zakryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala omáčky – nevytvorí sa “kožka”.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023