Hodový knedlík
ZOZNAM SUROVÍN
- 1 PL masla
- 2 rohlíky
- 300 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 ČL soli
- 500 g hrubej múky T-450
- 1 ČL sušeného droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- rastlinný olej
- bravčová masť
POSTUP PRÍPRAVY
Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom na malé kocky nakrájané rohlíky. Mlieko ohrejeme na teplotu tela a pridáme vajce, ktoré v mlieku rozhabarkujeme.
Do misy dáme múku, droždie, cukor a zalejeme asi 1/3 mlieka s vajcom. Jemne premiešame a necháme pôsobiť asi 15 minút. Prilejeme zbytok mlieka, orestované rohlíky a v hnetači vypracujeme cesto.
Vyberieme ho na pomúčenú dosku, prepracujeme a nakrájame na 10 kúskov. Z každého vytvarujeme guľatý knedlík. Hotové knedlíky uložíme na naolejovaný plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť aspoň 60 minút (v zime nad radiátorom 30 minút). Hotové knedlíky naparíme na naparovacom stojane v prikrytom hrnci po dobu 20 minút. Po vybratí potrieme rozpustenou masťou.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Starý český recept na knedle ku gulášom, resp. mäsám s hnedou omáčkou, alebo len s dusenou kapustou. Je to luxusnejšia verzia tzv. “houskového knedlíku”, ktorý sa pripravoval k Svatomartinskej husi (aj kačici) s červenou kapustou.
Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023