Halászlé
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 160 g filé z rýb
VÝVAR
- 1.5 l vody
- 2 ks rybacieho bujónu
- 150 g paradajok
- 80 g papriky
- 15 g cesnaku
- 4 ks celého čierneho korenia
- 1x DASH celej rasce
- 1 ČL soli
POLIEVKA
- 50 g bravčovej masti
- 200 g cibule
- 6 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL jemnej paprikovej pasty
- 3 PL mletej sladkej červenej papriky
- 1 ČL pasty sambal oelek (recept)
POSTUP PRÍPRAVY
VÝVAR
Do hrnca s vodou dáme rozdrvíme bujóny a vložíme na kocky nakrájané paradajky, na prúžky nakrájanú papriku (ak nemáme núdzovo môžeme použiť domáce lečo), cesnak vcelku, korenie, rascu a soľ. Privedieme k varu, premiešame, stíšime plameň a prikryté varíme 20 minút. Po uvarení vývaru vyberieme niekoľko paprík, ktoré použijeme do polievky vcelku a zostatok prepasírujeme cez sitko, nechceme v polievke šupky z paradajok.
Originál: Do hrnca s vodou dáme rybací skelet a hlavy bez očí a žiaber a vložíme na kocky nakrájané paradajky, na prúžky nakrájanú papriku, cesnak vcelku, korenie, rascu a soľ. Privedieme k varu, a prikryté varíme 60 minút. Po uvarení vývaru vyberieme niekoľko paprík, ktoré použijeme do polievky vcelku, mäso podľa možnosti oberieme a zostatok prepasírujeme cez sitko, nechceme v polievke kosti a šupky z paradajok.
POLIEVKA
Do rovnakého hrnca (samozrejme umytého) dáme masť a na nej orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach restovania pridáme paradajkový pretlak (pyré), paprikovú pastu a chillie pastu a restujeme do doby dokiaľ sa masť znova nestane čírou. Stiahneme hrniec z plameňa, pridáme mletú papriku a premiešame aby sa prepojila s masťou. Prilejeme polovicu vývaru a znova privedieme k varu. Opäť stiahneme z plameňa a ponorným tyčovým mixérom rozmixujeme cibuľu (nemusíme úplne najemno). Polievka sa týmto spôsobom jemne zahustí. Dolejeme zbytok vývaru, vhodíme papriku, ktorú sme si odložili pred pasírovaním a privedieme polievku k varu. Pridáme na kocky nakrájané filé, ktoré varíme maximálne 5 minút aby sa nerozpadlo. Odstavíme z plameňa a podávame.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Pre milovníkov maďarskej kuchyne jeden zjednodušený recept na známu rybaciu polievku. Polievku som nazval halászlé, ale v Maďarsku by som dostal za takéto označenie polievky pravdepodobne kreslo. Halászlé je moja obľúbená, a aj táto veľmi rýchla a jednoduchá receptúra má vyváženú chuť podobnú originálu. Tento recept mám od známeho žijúceho v Maďarsku a nazval ho “halászlé lustáknak”…
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024