Gugeľ

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 cibuľa
  • 200 g údeného mäsa (voliteľne)
  • 100 g syra (voliteľne)
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 ČL rasce
  • 800 g zemiakov
  • 2 vajcia
  • 4 PL hladkej múky T-530
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušený majorán

POSTUP PRÍPRAVY

V kastróle rozohrejeme masť a opečieme na nej najemno nakrájanú cibuľu a následne aj údené mäso. Pridáme premytú a najemno nasekanú kapustu, posypeme rascou, podlejeme trochou vody a 20 minút podusíme. Ochutnáme, poprípade dochutíme. Rúru zohrejeme na 220°C (horný a dolný ohrev). Zemiaky ošúpeme a rozmixujeme na jemno do misy, pridáme vajcia, múku, cesnak, majoránku, okoreníme, osolíme a premiešame. Pekáč vyložíme papierom na pečenie, alebo len vymažeme masťou, a na dno rozprestrieme polovicu zemiakového cesta. Vložíme do rúry a asi 15 minút pečieme. Pekáč vyberieme a na predpečené cesto naložíme zmes kapusty, údeného, prípadne pridáme aj nastrúhaný tvrdý syr a zalejeme zvyškom cesta. Pekáč vrátime do rúry a pečieme ešte asi 35 minút do zlatista.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Gugeľ – plnená zemiaková placka je starý východoslovenský recept, ktorý zasýti viac ako klasické placky a navyše je menej pracný na stánie pri šporáku.


Posledná aktualizácia receptúry: 25.10.2023


Hodnotenie autora 0