Gravy
ZOZNAM SUROVÍN
- 1 PL bravčovej masti
- 150 g hovädzieho mäsa
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 pór
- 1 ČL soli
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička tymiánu
- 100 ml portského
- 500 ml hovädzí vývar
- 1 PL balsamica
POSTUP PRÍPRAVY
Rozpálime masť a zarestujeme na tenké rezance mäso, pridáme stredne veľkú nakrájanú cibuľu, soľ, najemno nakrájaný pór a na kolečka nasekanú mrkvu, najemno cesnak a tymián. Zalejeme vínom, prehrejeme kým sa neodparí alkohol a zalejeme horúcim vývarom. Varíme odkryté do zmäknutia a vyredukovania obsahu. Precedíme cez sitko pridáme balsamico a ešte prehrejeme resp. redukujeme. Dochutíme soľou.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Univerzálna hnedá omáčka (UHO) je ľudový pojem pre tmavú omáčku, ktorá bola podávaná v československých závodných a školských jedálňach. Základnými ingredienciami býva vývar z kostí, cibule, hladká múka, tuk, soľ a korenie. Jej príprava trvala len niekoľko minút a chuť bola “divná”. Toto je recept na vylepšenú omáčku od anglického michelinského šéfkuchára.