Gravy

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 PL bravčovej masti
  • 150 g hovädzieho mäsa
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 pór
  • 1 ČL soli
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vetvička tymiánu
  • 100 ml portského
  • 500 ml hovädzí vývar
  • 1 PL balsamica

POSTUP PRÍPRAVY

Rozpálime masť a zarestujeme na tenké rezance mäso, pridáme stredne veľkú nakrájanú cibuľu, soľ, najemno nakrájaný pór a na kolečka nasekanú mrkvu, najemno cesnak a tymián. Zalejeme vínom, prehrejeme kým sa neodparí alkohol a zalejeme horúcim vývarom. Varíme odkryté do zmäknutia a vyredukovania obsahu. Precedíme cez sitko pridáme balsamico a ešte prehrejeme resp. redukujeme. Dochutíme soľou.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Univerzálna hnedá omáčka (UHO) je ľudový pojem pre tmavú omáčku, ktorá bola podávaná v československých závodných a školských jedálňach. Základnými ingredienciami býva vývar z kostí, cibule, hladká múka, tuk, soľ a korenie. Jej príprava trvala len niekoľko minút a chuť bola “divná”. Toto je recept na vylepšenú omáčku od anglického michelinského šéfkuchára.

Hodnotenie autora 0