Gratinované zemiaky
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.0 kg zemiakov
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 ml mlieka
- 1 strúčik cesnaku (voliteľne)
- 2 PL masla
- soľ
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky očistíme, dobre poumývame a pokrájame na plátky zhruba 4 mm hrubé. Môžeme tak urobiť nožom, na strúhadle alebo v kuchynskom robote.
Nachystáme si dostatočne veľkú zapekaciu misu. Dno potrieme strúčikom cesnaku (nemusíme) podobne, ako keď rozotierame cesnak na hrianku. Potom na dno i boky rozotrieme poctivú vrstvu masla. V miske spolu zmiešame mlieko a smotanu. Na dno pekáča nalejeme smotanu s mliekom, a na ňu pokladáme prvú vrstvu zemiakových plátkov, ktorej povrch osolíme, okoreníme a pridáme aj štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Ochutené zemiaky prelejeme smotanou a mliekom a proces opakujeme kým neminieme všetky zemiaky. Zemiaky pečieme pomaly, v rúre vyhriatej na 150°C zhruba 90 – 120 minút v závislosti od hrúbky vrstvenia a podľa zvolenej zapekacej misy.
TIPY, TRIKY A RADY
Gratinované zemiaky necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote, až potom ich krájame a servírujeme. Tak si zachovajú odrezaný tvar a smotanová vrstva ostane pekne tuhá a viditeľná. Ak ich chceme podávať ešte horúce použijeme miesto zmesi mlieka a smotany bešamelovú omáčku (recept).
Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023