Gratinované zemiaky

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.0 kg zemiakov
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml mlieka
  • 1 strúčik cesnaku (voliteľne)
  • 2 PL masla
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok

POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky očistíme, dobre poumývame a pokrájame na plátky zhruba 4 mm hrubé. Môžeme tak urobiť nožom, na strúhadle alebo v kuchynskom robote.

Nachystáme si dostatočne veľkú zapekaciu misu. Dno potrieme strúčikom cesnaku (nemusíme) podobne, ako keď rozotierame cesnak na hrianku. Potom na dno i boky rozotrieme poctivú vrstvu masla. V miske spolu zmiešame mlieko a smotanu. Na dno pekáča nalejeme smotanu s mliekom, a na ňu pokladáme prvú vrstvu zemiakových plátkov, ktorej povrch osolíme, okoreníme a pridáme aj štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Ochutené zemiaky prelejeme smotanou a mliekom a proces opakujeme kým neminieme všetky zemiaky. Zemiaky pečieme pomaly, v rúre vyhriatej na 150°C zhruba 90120 minút v závislosti od hrúbky vrstvenia a podľa zvolenej zapekacej misy.

TIPY, TRIKY A RADY

Gratinované zemiaky necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote, až potom ich krájame a servírujeme. Tak si zachovajú odrezaný tvar a smotanová vrstva ostane pekne tuhá a viditeľná. Ak ich chceme podávať ešte horúce použijeme miesto zmesi mlieka a smotany bešamelovú omáčku (recept).


Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023


Hodnotenie autora 0