Gözleme
POSTUP PRÍPRAVY
Pripravíme plnku určenú na plnenie. Ak použijeme čerstvý špenát len ho preperieme pod tečúcou vodou a necháme oschnúť. V prípade použitia mrazeného ho necháme rozmraziť. Vymiešame fetu s tvarohom, soľou, a mletou chillie papričkou.
Zmiešame všetky suroviny na cesto a kvalitne premiesime. Necháme odpočívať v miske prikryté asi 15 minút. Po tejto dobe cesto rozdelíme na polovice, a z každej vyvaľkáme tenkú placku s priemerom 25-30 cm (podľa veľkosti panvice, akú máme pripravenú na vysmážanie).
Na polovicu placky rozprestrieme špenát a zasypeme osolenou zmesou fety a tvarohu (v prípade, že používame mrazený špenát zamiešame ho rovno do zmesi). Na vrch dáme nakrájané kúsky masla. Placku preložíme na polovicu tak aby vznikol polmesiac a okraje zlepíme zatlačením. Položíme na horúcu panvicu s malým množstvom oleja a na miernom plameni smažíme z každej strany pod pokrievkou asi 3 minúty.
TIPY, TRIKY A RADY
Podávame s acidofilným mliekom, ajranom, alebo kefírom, prípadne ako prílohu k polievke. Zo základnej dávky je možné pripraviť 2 porcie.
INFORMÁCIE O RECEPTE
V Turecku veľmi obľúbené pikantné placky tradične z nekysnutého cesta plnené čerstvým špenátom v kombinácii so syrom a tvarohom.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024