Gözleme

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 250 g hladkej múky T-530
  • 100 ml vody
  • 1 PL jogurtu
  • 1 ČL soli
  • 0.5 ČL jedlej sódy

NÁPLŇ

  • 200 g tvarohu (recept)
  • 150 g syra feta (recept)
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 50 g masla
  • 0.5 ČL soli
  • 1 chillie paprička sušená
  • rastlinný olej

POSTUP PRÍPRAVY

Pripravíme plnku určenú na plnenie. Ak použijeme čerstvý špenát len ho preperieme pod tečúcou vodou a necháme oschnúť. V prípade použitia mrazeného ho necháme rozmraziť. Vymiešame fetu s tvarohom, soľou, a mletou chillie papričkou.
Zmiešame všetky suroviny na cesto a kvalitne premiesime. Necháme odpočívať v miske prikryté asi 15 minút. Po tejto dobe cesto rozdelíme na polovice, a z každej vyvaľkáme tenkú placku s priemerom 25-30 cm (podľa veľkosti panvice, akú máme pripravenú na vysmážanie).
Na polovicu placky rozprestrieme špenát a zasypeme osolenou zmesou fety a tvarohu (v prípade, že používame mrazený špenát zamiešame ho rovno do zmesi). Na vrch dáme nakrájané kúsky masla. Placku preložíme na polovicu tak aby vznikol polmesiac a okraje zlepíme zatlačením. Položíme na horúcu panvicu s malým množstvom oleja a na miernom plameni smažíme z každej strany pod pokrievkou asi 3 minúty.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame s acidofilným mliekom, ajranom, alebo kefírom, prípadne ako prílohu k polievke. Zo základnej dávky je možné pripraviť 2 porcie.

INFORMÁCIE O RECEPTE

V Turecku veľmi obľúbené pikantné placky tradične z nekysnutého cesta plnené čerstvým špenátom v kombinácii so syrom a tvarohom.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 4.5