Gombovce

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.0 kg zemiakov
  • 2 vajcia
  • 2 PL rastlinného oleja
  • soľ
  • 270 g hladkej múky T-530
  • 150 g strúhanky
  • 4 PL masla
  • 500 g sliviek

POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode (asi 25 minút). Po vychladnutí ich ošúpeme, pridáme vajcia, štipku soli a dobre premiešame. Postupne po troche pridávame múku. Množstvo múky závisí od škrobovitosti zemiakov.
Vodu v hrnci na varenie privedieme k varu. Zatiaľ si na troche masla na miernom ohni opražíme strúhanku.
Po zavretí vody si mokrými rukami vytvarujeme z cesta placku na ktorú dáme zrelú, alebo tvrdšiu zaváranú slivku a zabalíme ju do cesta. Je dosť vhodné aby bola slivka bez kôstky ! Rýchlo spracujeme aj ostatné guľky a hotové ich vhadzujeme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch varíme ešte 3 minúty. Vyberieme necháme odkvapkať a vložíme ich do strúhanky, kde ich obalíme. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Slivkové gule zo zemiakového cesta nazývané aj gombovce je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje v rôznych úpravách podľa regiónu, alebo skôr podľa chuti s makom, orechmi, praženou strúhankou s cukrom, ale vždy je to na sladko, a nikdy ich nie je dosť. Táto lahôdka povýšila tak, že v niektorých častiach Slovenska sú vareniu gombovcov venované aj súťaže a festivaly.

Hodnotenie autora 0