Glögg
ZOZNAM SUROVÍN
- 50 ml trstinového cukru
- 100 ml voda
- 300 ml suchého červeného vína
- 100 ml portského vína
- 50 ml brandy
- 50 ml hrozienok
- 50 ml lúpaných mandlí
- 1/4 kôry z pomaranča
- 2 plátky zázvoru
- 2 lusky kardamonu
- 1/2 tyčinky škorice
- 4 klinčeky
POSTUP PRÍPRAVY
Kôru, zázvor, kardamon, škoricu a klinčeky zabalíme do gázy. Všetky tekuté suroviny, mandle, hrozienka a cukor dáme do hrnca a privedieme k varu. Vložíme sáčok korenín a varíme 30 minút. Po uvarení vyberieme sáčok, podľa chuti pridáme cukor a podávame horúce.
Horúce víno nalejeme do pohárov tak, aby v každom boli aj mandle a hrozienka a môžeme podávať.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Glögg, gløgg, alebo glögi je korenisté, zvyčajne alkoholické, varené víno, alebo liehovina. Spájaný je najmä so Švédskom, a je tradičným severským nápojom počas zimy, najmä okolo Vianoc. V severských krajinách bolo horúce víno bežným nápojom minimálne od 16. storočia.
Posledná aktualizácia receptúry: 27.09.2023
Hodnotenie autora 0