Glögg

ZOZNAM SUROVÍN

  • 50 ml trstinového cukru
  • 100 ml voda
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 100 ml portského vína
  • 50 ml brandy
  • 50 ml hrozienok
  • 50 ml lúpaných mandlí
  • 1/4 kôry z pomaranča
  • 2 plátky zázvoru
  • 2 lusky kardamonu
  • 1/2 tyčinky škorice
  • 4 klinčeky

POSTUP PRÍPRAVY

Kôru, zázvor, kardamon, škoricu a klinčeky zabalíme do gázy. Všetky tekuté suroviny, mandle, hrozienka a cukor dáme do hrnca a privedieme k varu. Vložíme sáčok korenín a varíme 30 minút. Po uvarení vyberieme sáčok, podľa chuti pridáme cukor a podávame horúce.
Horúce víno nalejeme do pohárov tak, aby v každom boli aj mandle a hrozienka a môžeme podávať.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Glögg, gløgg, alebo glögi je korenisté, zvyčajne alkoholické, varené víno, alebo liehovina. Spájaný je najmä so Švédskom, a je tradičným severským nápojom počas zimy, najmä okolo Vianoc. V severských krajinách bolo horúce víno bežným nápojom minimálne od 16. storočia.


Posledná aktualizácia receptúry: 27.09.2023


Hodnotenie autora 0