Germknödel

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 250 g  hrubej múky T-450
  • 90 ml mlieka
  • 15 g kryštálového cukru
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 1 vaječný žĺtok
  • 80 g masla
  • soľ
  • 2 PL slivkového lekváru
  • 2 PL mletého maku
  • 2 PL práškového cukru

OMÁČKA

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 ml mlieka
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 70 g kryštálového cukru
  • 4 vaječné žĺtky

POSTUP PRÍPRAVY

Múku dáme do misy, pridáme vymiešané vlažné mlieko s cukrom, vajcom, žĺtkom, droždím a rozpusteným maslom. Pridáme štipku soli a vymiešame hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoju veľkosť (asi 30 minút). Potom cesto na pomúčenej pracovnej doske rozpolíme, vytvarujeme knedle a urobíme jamku. Do priehlbiny pridáme 1/2 lekváru. Zatvoríme a vytvarujeme do tvaru gule. Prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť. Vo veľkom hrnci s parným nadstavcom privedieme vodu k varu a vložíme vykysnutú knedľu na 12 minút. Po vybratí prepichneme špáradlom a prikryjeme do doby než budeme servírovať a zatiaľ pripravíme druhú knedľu rovnakým postupom. Do kastróla nalejeme smotanu s mliekom, pridáme cukor a vanilkovú pastu (alebo vanilku z lusku) a zahrejeme pod bod varu. Stiahneme z plameňa a za stáleho miešania prilejeme žĺtky. Zapneme opäť slabý plameň pod kastrólom a miešame asi 5 minút až do zhustnutia. Prelejeme cez sitko, ak sa vytvoria nejaké hrudky.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Obľúbená sladká bodka v niektorých rakúskych a nemeckých horských reštauráciách. Na hlboký tanier dáme vanilkový krém, položíme na neho knedľu, ktorú posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 4.2