Germknödel
ZOZNAM SUROVÍN
CESTO
- 250 g hrubej múky T-450
- 90 ml mlieka
- 15 g kryštálového cukru
- 1 ČL sušeného droždia
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- 80 g masla
- soľ
- 2 PL slivkového lekváru
- 2 PL mletého maku
- 2 PL práškového cukru
OMÁČKA
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 200 ml mlieka
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 70 g kryštálového cukru
- 4 vaječné žĺtky
POSTUP PRÍPRAVY
Múku dáme do misy, pridáme vymiešané vlažné mlieko s cukrom, vajcom, žĺtkom, droždím a rozpusteným maslom. Pridáme štipku soli a vymiešame hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoju veľkosť (asi 30 minút). Potom cesto na pomúčenej pracovnej doske rozpolíme, vytvarujeme knedle a urobíme jamku. Do priehlbiny pridáme 1/2 lekváru. Zatvoríme a vytvarujeme do tvaru gule. Prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť. Vo veľkom hrnci s parným nadstavcom privedieme vodu k varu a vložíme vykysnutú knedľu na 12 minút. Po vybratí prepichneme špáradlom a prikryjeme do doby než budeme servírovať a zatiaľ pripravíme druhú knedľu rovnakým postupom. Do kastróla nalejeme smotanu s mliekom, pridáme cukor a vanilkovú pastu (alebo vanilku z lusku) a zahrejeme pod bod varu. Stiahneme z plameňa a za stáleho miešania prilejeme žĺtky. Zapneme opäť slabý plameň pod kastrólom a miešame asi 5 minút až do zhustnutia. Prelejeme cez sitko, ak sa vytvoria nejaké hrudky.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Obľúbená sladká bodka v niektorých rakúskych a nemeckých horských reštauráciách. Na hlboký tanier dáme vanilkový krém, položíme na neho knedľu, ktorú posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024