Gazpacho

ZOZNAM SUROVÍN

  • 600 g paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 40 g cibule
  • 40 g čerstvej papriky
  • 70 g uhorky
  • 60 g cukety
  • 1x TAD mletej rasce
  • 3 PL liehového octu 8%
  • 0.5 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL soli
  • 60 ml olivového oleja
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 chillie paprička
  • 1 ks bagety
  • bazalka

POSTUP PRÍPRAVY

Paradajky ošúpeme a zrežeme im konce. Ošúpeme uhorku i cuketu a zbavíme ich jadierok. Očistíme cibuľu i cesnak. Rovnako tak očistíme a nakrájame aj papriku, pričom jadierok sa zbavíme.  Všetky vychladené suroviny dáme do mixéra a kvalitne pomixujeme. Tretinu bagety nakrájame na malé kocky a pridáme do mixéra. Necháme vsakovať 10 minút a znova pomixujeme. Polievku dáme následne vychladiť aspoň 30 minút v chladničke. Podávame ju so zvyškom opečenej bagety potretej hoblinkami masla na hlbokom tanieri ozdobené bazalkou. Do polievky pridáme na drobné kocky nakrájanú uhorku, papriku a paradajku a podľa chuti ešte zakvapkáme olivovým olejom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Gazpacho je španielsky (Andalúzia) tekutý šalát z čerstvej zeleniny. Podáva sa vychladené ako polievka, alebo nápoj v širokých pohároch. Vznik sa datuje do roku 1492, keď sa po objavení dostali do Európy paradajky.


Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024


Hodnotenie autora 2.6