Gazpacho
ZOZNAM SUROVÍN
- 600 g paradajok
- 1 strúčik cesnaku
- 40 g cibule
- 40 g čerstvej papriky
- 70 g uhorky
- 60 g cukety
- 1x TAD mletej rasce
- 3 PL liehového octu 8%
- 0.5 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL soli
- 60 ml olivového oleja
- 60 ml rastlinného oleja
- 1 chillie paprička
- 1 ks bagety
- bazalka
POSTUP PRÍPRAVY
Paradajky ošúpeme a zrežeme im konce. Ošúpeme uhorku i cuketu a zbavíme ich jadierok. Očistíme cibuľu i cesnak. Rovnako tak očistíme a nakrájame aj papriku, pričom jadierok sa zbavíme. Všetky vychladené suroviny dáme do mixéra a kvalitne pomixujeme. Tretinu bagety nakrájame na malé kocky a pridáme do mixéra. Necháme vsakovať 10 minút a znova pomixujeme. Polievku dáme následne vychladiť aspoň 30 minút v chladničke. Podávame ju so zvyškom opečenej bagety potretej hoblinkami masla na hlbokom tanieri ozdobené bazalkou. Do polievky pridáme na drobné kocky nakrájanú uhorku, papriku a paradajku a podľa chuti ešte zakvapkáme olivovým olejom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Gazpacho je španielsky (Andalúzia) tekutý šalát z čerstvej zeleniny. Podáva sa vychladené ako polievka, alebo nápoj v širokých pohároch. Vznik sa datuje do roku 1492, keď sa po objavení dostali do Európy paradajky.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024