Gazdovská slanina
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA 1 KG
- 1.0 kg bravčového bôčika
- 25 g soli
- 5 g cesnaku
- 1 ks vavrinca (bobkový list)
- 0.5 ČL mletého čierneho korenia
- 1x TAD borievky
- 1 PL celej rasce
POSTUP PRÍPRAVY
Predpríprava
Prerastený bôčik si upravíme na pekné obdĺžniky vrátane kože o rozmere asi 10 x 20 cm. Bôbkový list, čierne korenie a borievku si nadrvíme v mažiari. Primiešame soľ a prelisovaný cesnak. Zmes dôkladne votrieme do bôčika s kožou bez kosti, zavákuujeme a uložíme na 10 dní do chladničky. Denne kontrolujeme a otáčame.
Príprava
Slaninu vyberieme zo sáčku opláchneme a osušíme papierovou utierkou, votrieme na povrch rascu a zavesíme na hák. Udiareň vyhrejeme na 75°C, vložíme do nej slaninu a necháme zasušovať v trvaní 50 minút. Teplotu následne znížime na 50°C zapneme generátor dymu a údime 18 hodín. Udiareň vypneme a slaninu v nej necháme vychladnúť.
EXTRA VYBAVENIE
- udiareň s dymboxom
- vákuovačka
Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023
Hodnotenie autora 0