Gazdovská slanina

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLADNÉ SUROVINY NA 1 KG

  • 1.0 kg bravčového bôčika
  • 25 g soli
  • 5 g cesnaku
  • 1 ks vavrinca (bobkový list)
  • 0.5 ČL mletého čierneho korenia
  • 1x TAD borievky
  • 1 PL celej rasce

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Prerastený bôčik si upravíme na pekné obdĺžniky vrátane kože o rozmere asi 10 x 20 cm. Bôbkový list, čierne korenie a borievku si nadrvíme v mažiari. Primiešame soľ a prelisovaný cesnak. Zmes dôkladne votrieme do bôčika s kožou bez kosti, zavákuujeme a uložíme na 10 dní do chladničky. Denne kontrolujeme a otáčame.


Príprava
Slaninu vyberieme zo sáčku opláchneme a osušíme papierovou utierkou, votrieme na povrch rascu a zavesíme na hák. Udiareň vyhrejeme na 75°C, vložíme do nej slaninu a necháme zasušovať v trvaní 50 minút. Teplotu následne znížime na 50°C zapneme generátor dymu a údime 18 hodín. Udiareň vypneme a slaninu v nej necháme vychladnúť.

EXTRA VYBAVENIE

  • udiareň s dymboxom
  • vákuovačka

Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0