Ganache gateau

ZOZNAM SUROVÍN

KORPUS

  • 200 g maslových sušienok
  • 80 g masla
  • 3 PL kakaa
  • 1 PL medu

KRÉM

  • 500 g syra Mascarpone
  • 200 g tmavej čokolády 52%
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL hladkej múky T-530
  • 600 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 3 vajcia

GANACHE

  • 70 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 100 g tmavej čokolády 52%
  • 1 ČL vanilkového extraktu

POSTUP PRÍPRAVY

Vyhreje elektrickú rúru zapnutú na horný a dolný ohrev na teplotu 180°C.
Sušienky rozdrvíme úplne najemno, pridáme kakao a med. Roztopíme maslo a pridáme ho k zmesi. Poriadne premiešame. Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno formy dáme zmes sušienok, rukami utľapkáme a okraje mierne vyvýšime. Formu dáme na plech, lebo sa môže stať že maslo pretečie. Sušienkový korpus dáme zapiecť do trúby na 10 minút do vyhriatej rúry. Korpus necháme vychladnúť.
Mascarpone, čokoládu a smotanu poriadne vymiešame. Po lyžičkách pridávame za stáleho miešania práškový cukor. Následne pridávame vajcia a nakoniec vanilkovú esenciu. Okraje formy s korpusom vytrieme maslom. Hmotu vylejeme na vychladenú sušienkovú zmes a necháme 5 minút odpočívať.
Pečieme na vodnom kúpeli (horný a dolný ohrev + miska vody dole) pri teplote 160-170°C po dobu 60 minút. Až hmota napuchne vyberieme asi 5 minút pred upečením misku s vodou. Počas pečenia je vhodné cesto aj otáčať. Že je zákusok upečený si overíme tak, že zatrasieme formou a stred by mal mať rôsolovitú konzistenciu. Nakoniec rúru vypneme a pri pootvorených dvierkach necháme zákusok vychladnúť asi 60 minút. Po tomto čase preložíme tortu do chladničky.
Smotanu na ganache zahrejeme na panvici a tesne pred bodom varu stiahneme z ohňa. Primiešame nasekanú čokoládu a miešame ju až kým sa nerozpustí. Dochutíme vanilkovým extraktom a soľou, ktorá podtrhne chuť čokolády. Ganache nalejeme na stred vychladnutej torty a ak sa neroztečie sám, rozotrieme ho rovnomerne k okrajom.
Tortu uložíme do chladničky aspoň na 12 hodín aby sa prepojili všetky časti a prestúpili chute. Dobre vychladenú tortu nakrájame na trojuholníčky a podávame tak ako je, prípadne ju ozdobíme šľahačkou.

TIPY, TRIKY A RADY

Základná dávka pre 8 osôb je počítaná pre kruhovú formu na pečenie s priemerom 26 cm. Pre iný typ formy zmeníme dávkovanie.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Ganášová torta je lahodný dezert s množstvom čokolády. Recept je trocha náročnejší, no zvládne ho každá zručnejšia kuchárka. Niekedy sa nesprávne označuje aj názvom čokoládový cheesecake.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0