Fánky
ZOZNAM SUROVÍN
- 400 g hladkej múky T-530
- 3 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 100 g masla
- 1 balenie vanilínového cukru
- 3 PL jogurtu
- 2 PL rumu
- 0.5 balenia prášku do pečiva
- štipka jedlej sódy
- soľ
- olej
- mrkva
POSTUP PRÍPRAVY
Do misy dáme múku, pridáme prášok do pečiva, sódu, práškový cukor, vanilkový cukor, soľ a premiešame, nastrúhame do toho maslo, pridáme jogurt, rum, žĺtka, dobre prepracujeme a vyhnetieme cesto. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm do tvaru obdĺžnika. Nožom nakrájame na 3 pásiky, ktoré nakrájame do tvaru kosoštvorca a rozrežeme stred.
Zohrejeme olej a vysmážame do zlatova. Do oleja vložíme očistenú mrkvu aby sa nám olej nepálil. Uložíme na papierovú utierku a poriadne obalíme v práškovom cukre.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Recept na fánky sa objavil už v kuchárke Magdalény Dobromily Rettigovej v roku 1826, avšak môžeme len hádať, či recept vymyslela ona, alebo niekto iný. Fánky sa u nás pripravovali iba na sviatočné udalosti, či už ako súčasť svadobného menu, alebo v období fašiangov či ako výslužka koledníkom na Veľkú noc. Fánky, známe tiež ako božie milosti alebo anjelske krídla, sú vyprážané sladké pečivo, ktoré sa hneď po usmažení obaľuje v cukre. Mnoho ľudí si mýli tento dezert s čeregami (recept). Vzhľad majú podobný, ale cesto je rozdielne.
Posledná aktualizácia receptúry: 13.09.2023