Édes Anna
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.0 kg červenej papriky*
- 300 g soli
*hmotnosť papriky vážime až po zbavení stopky a jadrovníka
POSTUP PRÍPRAVY
Papriku umyjeme a povykrajujeme jadrovníky. Na mletie použijeme cutter (kutrovač), ktorý nám rozseká papriky nahrubšie, nie nahladko. Preložíme do misy a zasypeme odmeraným množstvom soli. Dobre premiešame a necháme presoľovať aspoň 24 hodín, aby soľ prestúpila celú papriku a neklesala len ku dnu. Počas zasoľovania pravidelne premiešavame (aspoň 6x).
Po presolení dáme do zatváracích pohárov a uložíme na spotrebu do chladničky. Ak chceme pastu uskladniť v komore s vyššou teplotou, môžeme fľaše sterilizovať po dobu 15 minút pri teplote 90°C.
TIPY, TRIKY A RADY
Skladujeme v chladničke. Vďaka veľkému množstvu soli nie je potrebné sterilizovať. Používame ako ochucovadlo do polievok a omáčok.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tradičná maďarská papriková pasta, ktorú pripravujeme na konci sezóny paprík, keď už ich je prebytok. Rovnako ako Édes Anna, tak aj pikantná pasta Erós Pista je pripravovaná rovnakým spôsobom, ale použijeme pálivú červenú papriku, alebo kombináciu sladkej červenej papriky a chillie papričiek v pomere 1:1.
Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023