Eclair

ZOZNAM SUROVÍN

KRÉM

  • 480 ml plnotučného mlieka
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 4 vaječné žĺtky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 15 g masla

CESTO

  • 125 g hladkej múky T-530
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 100 ml vody
  • 10 g kryštálového cukru
  • 80 g masla
  • 4 vajíčka

POLEVA

  • 200 g tmavej čokolády 52%
  • 200 ml šľahačkovej smotany

POSTUP PRÍPRAVY

Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme škrob. Mlieko nalejeme do hrnca a privedieme tesne pod bod varu. Tretinu horúceho mlieka nalejeme na žĺtkovú zmes. Potom prelejeme celú žĺtkovú zmes späť do hrnca s mliekom. Priveďte k varu a miešajte do zhustnutia. Pridáme vanilkový extrakt. Krém prelejeme do čistej misky a necháme 10 minút chladnúť, následne vmiešame maslo. Krém prikryjeme celofánom na dotyk, aby sa nevytvárala kožka.

Rúru zapneme na 180°C (horný a dolný ohrev). V hrnci privedieme mlieko, vodu, cukor, soľ a maslo do varu. Zmes dáme mimo ohňa, pridáme múku a všetko rýchlo miešame pomocou varechy. Hrniec vrátime na sporák a pri miernej teplote pokračujeme v miešaní asi 1 až 2 minúty, aby sa vyparili nadbytočné tekutiny. Keď sa cesto odlepí od bokov hrnca, je hotové. Preložíme ho do misy a necháme trocha vychladnúť. Potom po jednom pridávame vajíčka a mixérom vymiešame na hladko. Cukrárske vrecko (plničku) naplníme cestom a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame 10-12 cm dlhé rožky.

Rožky posypeme práškovým cukrom a pečieme 40 minút. Po prvých 10 minútach otvoríme rúru na niekoľko milimetrov, aby mohla unikať para. Po upečení prepichneme každý rožok, aby mohla uniknúť para aj z jeho vnútra a necháme ich všetky vychladnúť.

Na spodnej strane každého rožteka vytvoríme tri dierky, cez ktoré ho naplníme vanilkovým krémom. V malom hrnci zohrejeme smotanu tak, aby nevrela. Potom ju odstavíme a vhodíme do nej malé kúsky čokolády aby sa rozpustili. Necháme 2 minúty postáť. Potom zmes vymiešame a rožky namočíme z vrchnej strany do čokoládovej polevy a necháme ich stuhnúť.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Tento francúzsky dezert z jemného cesta a krému je zvyčajne poliaty fondánom, v tomto recepte je však nahradený čokoládovou polevou. Zo základnej dávky pripravíme 10 zákuskov.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0