Eclair
ZOZNAM SUROVÍN
KRÉM
- 480 ml plnotučného mlieka
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 4 vaječné žĺtky
- 70 g kryštálového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
- 15 g masla
CESTO
- 125 g hladkej múky T-530
- 100 ml plnotučného mlieka
- 100 ml vody
- 10 g kryštálového cukru
- 80 g masla
- 4 vajíčka
POLEVA
- 200 g tmavej čokolády 52%
- 200 ml šľahačkovej smotany
POSTUP PRÍPRAVY
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme škrob. Mlieko nalejeme do hrnca a privedieme tesne pod bod varu. Tretinu horúceho mlieka nalejeme na žĺtkovú zmes. Potom prelejeme celú žĺtkovú zmes späť do hrnca s mliekom. Priveďte k varu a miešajte do zhustnutia. Pridáme vanilkový extrakt. Krém prelejeme do čistej misky a necháme 10 minút chladnúť, následne vmiešame maslo. Krém prikryjeme celofánom na dotyk, aby sa nevytvárala kožka.
Rúru zapneme na 180°C (horný a dolný ohrev). V hrnci privedieme mlieko, vodu, cukor, soľ a maslo do varu. Zmes dáme mimo ohňa, pridáme múku a všetko rýchlo miešame pomocou varechy. Hrniec vrátime na sporák a pri miernej teplote pokračujeme v miešaní asi 1 až 2 minúty, aby sa vyparili nadbytočné tekutiny. Keď sa cesto odlepí od bokov hrnca, je hotové. Preložíme ho do misy a necháme trocha vychladnúť. Potom po jednom pridávame vajíčka a mixérom vymiešame na hladko. Cukrárske vrecko (plničku) naplníme cestom a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame 10-12 cm dlhé rožky.
Rožky posypeme práškovým cukrom a pečieme 40 minút. Po prvých 10 minútach otvoríme rúru na niekoľko milimetrov, aby mohla unikať para. Po upečení prepichneme každý rožok, aby mohla uniknúť para aj z jeho vnútra a necháme ich všetky vychladnúť.
Na spodnej strane každého rožteka vytvoríme tri dierky, cez ktoré ho naplníme vanilkovým krémom. V malom hrnci zohrejeme smotanu tak, aby nevrela. Potom ju odstavíme a vhodíme do nej malé kúsky čokolády aby sa rozpustili. Necháme 2 minúty postáť. Potom zmes vymiešame a rožky namočíme z vrchnej strany do čokoládovej polevy a necháme ich stuhnúť.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tento francúzsky dezert z jemného cesta a krému je zvyčajne poliaty fondánom, v tomto recepte je však nahradený čokoládovou polevou. Zo základnej dávky pripravíme 10 zákuskov.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023