Dusená šunka

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLADNÉ SUROVINY NA 1 KG

  • 1.00 kg bravčového stehna
  • 18 g soli
  • 4 g pragandy (info)
  • 1 PL medu
  • 100 ml vody

 

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Mäso zbavíme šliach a prebytočného tuku a vysušíme papierovou utierkou. Nakrájame na kocky s veľkosťou strany 3 cm. Odoberieme asi ¼ zmesi vložíme ju do mixéra a rozsekáme najemno. Táto časť mäsa bude slúžiť ako spojivo v šunke. Rozmiešame si dôkladne vodu, soľ, pragandu, korenie a med. Do nádoby domácej pekárne si vložíme nakrájané a nasekané mäso a zalejeme pripraveným nálevom (lákom) a celú zmes si dôkladne vymiešame hnetacími metličkami po dobu 2x 15 minút. Po vymiešaní natlačíme zmes do šunkovaru tak aby nevznikali vzduchové bubliny. Šunkovar uzavrieme a dáme odležať do chladničky na 48 hodín.


Príprava
Zapneme elektrickú rúru (horko vzdušný ohrev) a predhrejeme ju na teplotu 80°C. Vložíme do nej šunkovar na dobu 180 minút. Teplotu občas kontrolujeme na teplomere šunkovaru, a tá nesmie byť mimo rozmedzia 75-85°C. Po udusení vložíme šunkovar do nádoby s ľadovou vodou a schladíme ho. Následne vylejeme cez otvor šunkovaru vodu a vložíme ho do chladničky. Po 6 hodinách šunku vyberieme.

EXTRA VYBAVENIE

  • šunkovar

Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0