Domates Köfte

ZOZNAM SUROVÍN

MÄSOVÉ GUĽKY

  • 400 g hovädzieho mäsa
  • 1 vajce
  • 15 g žltej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 60 g strúhanky
  • 1 ČL cayenského korenia
  • 1 ČL červenej sladkej mletej papriky
  • 1x TAD mletého čierneho korenia
  • 1 ČL soli
  • 1 PL rastlinného oleja

OMÁČKA

  • 50 g masla
  • 1 PL sambal oelek (recept)
  • 350 ml paradajkového pretlaku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 ml vody
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 0.5 ČL soli
  • 1 ČL tymiánu

ZEMIAKOVÁ KAŠA

  • 600 g zemiakov
  • 2.0 l vody
  • 2 ČL soli
  • 50 g masla
  • 100 ml plnotučného mlieka

POSTUP PRÍPRAVY

Očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Premyjeme a vložíme do hrnca s vodou a soľou. Nakrájame najemno cibuľu a pretlačíme cesnak. Všetky suroviny na guľky okrem oleja dáme do misky a dobre premiešame. Prikryjeme a dáme na 30 minút do chladničky.
Tento krok robíme chvíľu po odložení mäsovej zmesi do chladničky. Zemiaky privedieme k varu a varíme ich na miernej teplote 20 minút. Po uvarení z nich zlejeme vodu, pridáme maslo a vlažné mlieko a pomocou metličiek vyšľaháme kašu. Samozrejme, že kašu je možné pripraviť aj bez mixéra, len to chce trocha “grifu” a viac času.
Z vychladenej mäsovej zmesi vytvarujeme v rukách malé guľôčky s priemerom asi 3 cm. Na panvici zohrejeme olej na strednú teplotu a pridáme guľky, ktoré restujeme dokiaľ nemajú krásnu zlato-hnedú farbu (asi 10 minút). Počas restovania ich otáčame, aby boli rovnomerne pripravené.
Keď sú guľky pekne orestované pridáme do panvice maslo, rozpustíme ho a prilejeme všetky ostatné suroviny na omáčku. Premiešame jemne guľky s omáčkou aby sa nerozbili a prikryté necháme dusiť asi 10 minút na miernom plameni. Potom odkryjeme teplotu mierne zvýšime a redukujeme omáčku asi 5 minút.

TIPY, TRIKY A RADY

V originále sa používa jahňacie mäso, alebo kozľacina. Kvôli aróme používame mäso hovädzie. Dôležité je aby bolo kvalitné a čerstvé

INFORMÁCIE O RECEPTE

Domates soslu Köfte v preklade mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú typickým jedlom v niektorých oblastiach Turecka. “Vychutenie” mäsa, jemná pikantnosť a príjemná aróma dodávajú tomuto pokrmu exotický nádych, ktorý je však aj pre kovaného Slováka prípustný, a rozhodne je namieste toto jednoduché jedlo v úprave pre “naše chuťové poháriky” vyskúšať.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0