Domates Köfte
ZOZNAM SUROVÍN
MÄSOVÉ GUĽKY
- 400 g hovädzieho mäsa
- 1 vajce
- 15 g žltej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 60 g strúhanky
- 1 ČL cayenského korenia
- 1 ČL červenej sladkej mletej papriky
- 1x TAD mletého čierneho korenia
- 1 ČL soli
- 1 PL rastlinného oleja
OMÁČKA
- 50 g masla
- 1 PL sambal oelek (recept)
- 350 ml paradajkového pretlaku
- 1 strúčik cesnaku
- 200 ml vody
- 1 ČL trstinového cukru
- 0.5 ČL soli
- 1 ČL tymiánu
ZEMIAKOVÁ KAŠA
- 600 g zemiakov
- 2.0 l vody
- 2 ČL soli
- 50 g masla
- 100 ml plnotučného mlieka
POSTUP PRÍPRAVY
Očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Premyjeme a vložíme do hrnca s vodou a soľou. Nakrájame najemno cibuľu a pretlačíme cesnak. Všetky suroviny na guľky okrem oleja dáme do misky a dobre premiešame. Prikryjeme a dáme na 30 minút do chladničky.
Tento krok robíme chvíľu po odložení mäsovej zmesi do chladničky. Zemiaky privedieme k varu a varíme ich na miernej teplote 20 minút. Po uvarení z nich zlejeme vodu, pridáme maslo a vlažné mlieko a pomocou metličiek vyšľaháme kašu. Samozrejme, že kašu je možné pripraviť aj bez mixéra, len to chce trocha “grifu” a viac času.
Z vychladenej mäsovej zmesi vytvarujeme v rukách malé guľôčky s priemerom asi 3 cm. Na panvici zohrejeme olej na strednú teplotu a pridáme guľky, ktoré restujeme dokiaľ nemajú krásnu zlato-hnedú farbu (asi 10 minút). Počas restovania ich otáčame, aby boli rovnomerne pripravené.
Keď sú guľky pekne orestované pridáme do panvice maslo, rozpustíme ho a prilejeme všetky ostatné suroviny na omáčku. Premiešame jemne guľky s omáčkou aby sa nerozbili a prikryté necháme dusiť asi 10 minút na miernom plameni. Potom odkryjeme teplotu mierne zvýšime a redukujeme omáčku asi 5 minút.
TIPY, TRIKY A RADY
V originále sa používa jahňacie mäso, alebo kozľacina. Kvôli aróme používame mäso hovädzie. Dôležité je aby bolo kvalitné a čerstvé
INFORMÁCIE O RECEPTE
Domates soslu Köfte v preklade mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú typickým jedlom v niektorých oblastiach Turecka. “Vychutenie” mäsa, jemná pikantnosť a príjemná aróma dodávajú tomuto pokrmu exotický nádych, ktorý je však aj pre kovaného Slováka prípustný, a rozhodne je namieste toto jednoduché jedlo v úprave pre “naše chuťové poháriky” vyskúšať.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023