Dhal
ZOZNAM SUROVÍN
- 4 PL rastinného oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 ČL mletého koriandru
- 2 ČL garam masala
- 1 ČL mletá červená sladká paprika
- 1 ČL mletá cayenská paprika
- 2 ČL paradajkového pretlaku
- 2 ks vavrinca (bobkový list)
- 150 g červenej šošovice
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 limetka
- 1/2 čerstvej uhorky
- 4 cherry paradajok
- 6 ks šampiňónov
- 150 ml jogurtu
- 150 g jasmínovej ryže
- petržlenová vňať
POSTUP PRÍPRAVY
V ryžovare uvaríme ryžu podľa návodu. Nakrájame najemno cibuľu, cesnak a nastrúhame zázvor. V miske zmiešame nadrvený koriander, garam masalu a obe papriky. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu, cesnak a zázvor. Pridáme bobkový list, paradajkový pretlak (pastu), zmes korenia a prisypeme prepláchnutú šošovicu. Krátko zarestujeme (1 minúta), prelejeme kokosovým mliekom, prikryjeme pokrievkou a dusíme do zmäknutia šošovice (15 minút) za občasného premiešania. Podľa potreby osolíme a okyslíme šťavou z limetky.
Nastrúhame čerstvú uhorku a v sitku z nej vytlačíme šťavu a zmiešame ju s hustým jogurtom – vznikne raita. Na panvici orestujeme na malom množstve oleja šampiňóny a tiež aj cherry paradajky.
Na tanier dáme šošovicovú zmes na vrch pridáme jogurt s uhorkami, rozmiestnime tam tiež šampiňóny, paradajky a ozdobíme natrhanou petržlenovou vňaťou. Ryžu podávame na samostatnom tanieri.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Dhal je jednoduché tradičné indické jedlo, kde nie je nutné namáčanie strukoviny vopred. V recepte je tiež spomenutý výraz raita, čo je indická obdoba tzatzikov.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024