Dhal

ZOZNAM SUROVÍN

  • 4 PL rastinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 2 ČL garam masala
  • 1 ČL mletá červená sladká paprika
  • 1 ČL mletá cayenská paprika
  • 2 ČL paradajkového pretlaku
  • 2 ks vavrinca (bobkový list)
  • 150 g červenej šošovice
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 limetka
  • 1/2 čerstvej uhorky
  • 4 cherry paradajok
  • 6 ks šampiňónov
  • 150 ml jogurtu
  • 150 g jasmínovej ryže
  • petržlenová vňať

POSTUP PRÍPRAVY

V ryžovare uvaríme ryžu podľa návodu. Nakrájame najemno cibuľu, cesnak a nastrúhame zázvor. V miske zmiešame nadrvený koriander, garam masalu a obe papriky. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu, cesnak a zázvor. Pridáme bobkový list, paradajkový pretlak (pastu), zmes korenia a prisypeme prepláchnutú šošovicu. Krátko zarestujeme (1 minúta), prelejeme kokosovým mliekom, prikryjeme pokrievkou a dusíme do zmäknutia šošovice (15 minút) za občasného premiešania. Podľa potreby osolíme a okyslíme šťavou z limetky.
Nastrúhame čerstvú uhorku a v sitku z nej vytlačíme šťavu a zmiešame ju s hustým jogurtom – vznikne raita. Na panvici orestujeme na malom množstve oleja šampiňóny a tiež aj cherry paradajky.
Na tanier dáme šošovicovú zmes na vrch pridáme jogurt s uhorkami, rozmiestnime tam tiež šampiňóny, paradajky a ozdobíme natrhanou petržlenovou vňaťou. Ryžu podávame na samostatnom tanieri.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Dhal je jednoduché tradičné indické jedlo, kde nie je nutné namáčanie strukoviny vopred. V recepte je tiež spomenutý výraz raita, čo je indická obdoba tzatzikov.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 4.2