Demikát

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 PL bravčovej masti
  • 50 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 3 zemiaky
  • 0.5 ČL drvenej rasce
  • 1 ČL mletej sladkej červenej papriky
  • 1.5 l vody
  • 200 g bryndze
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ovčí syr (voliteľne)
  • pažítka (voliteľne)
  • chlieb

POSTUP PRÍPRAVY

V hrnci rozohrejeme masť, pridáme na maličké kocky pokrájanú slaninu a cibuľku a všetko spolu opražíme. Potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky, rascu, mletú papriku, prilejeme vodu a všetko privedieme k varu a na miernom ohni varíme, kým zemiaky nezmäknú – zhruba 20 minút. Bryndzu vymiešame spolu so smotanou a túto zmes prilejeme k uvareným zemiakom a 1 minútu povaríme. Hrniec odstavíme z plameňa a všetko spolu rozmixujeme do krémova s ponorným mixérom. Polievku ochutnáme, a ak treba dosolíme a dokoreníme čiernym korením.Pred podávaním demikát ozdobíme kúskami opečeného chleba a kúskami ovčieho syra. Môžeme posypať aj nakrájanou pažítkou

INFORMÁCIE O RECEPTE

Zrejme každý pozná veršovánku: “krát krát na dvakrát, mamka varí demikát…“. ale nie každý vie, že sa jedná o starú Slovenskú receptúru na prípravu polievky. Demikát je bryndzová polievka, ktorá sa vyrába z bryndze, vajca, sladkej smotany a dochucuje sa soľou a prípadne aj červenou paprikou, petržlenom, pažítkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou.


Posledná aktualizácia receptúry: 27.03.2024


Hodnotenie autora 3.6