Demi glace

ZOZNAM SUROVÍN

  • 3.0 kg hovädzích kostí
  • 200 g zeleru
  • 200 g mrkvy
  • 150 g paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 g šampiňónov
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 4 ks vavrínu (bobkový list)
  • 8 guličiek čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 220 g cibule

POSTUP PRÍPRAVY

Hovädzie (teľacie) kĺbové kosti pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C približne 1 hodinu. V hrnci rozpálime olej, pridáme nakrájanú mrkvu, zeler nakrájané na väčšie kúsky a restujeme do zlatista. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju do hneda. Ďalej pridáme nakrájané paradajky, cesnak, šampiňóny a pokračujeme v restovaní. Do zmesi vlejeme paradajkový pretlak a dobre ho orestujeme. Zmes zalejeme červeným vínom, privedieme k varu, znížime teplotu a povaríme 10 minút.
Pridáme upečené kosti, bobkový list, okoreníme a zalejeme vodou. Na miernom ohni, varíme minimálne 24 hodín. Podľa potreby do omáčky pridávame vodu. Po uvarení omáčku scedíme a necháme vychladnúť až kým tuk neztuhne, ideálne ju necháme cez noc v chladničke. Stuhnutý tuk, ktorý sa vytvorí na vrchu odstránime. Omáčku môžeme skladovať v chladničke, príp. v mrazničke. Pred použitím ju potom stačí len ohriať.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Jedna z najkvalitnejších omáčok vôbec, ktorá nie je náročná ani tak na suroviny, alebo zručnosti pri príprave, ale na čas. Demi glace je silná mäsová omáčka pochádzajúca z Francúzska, ktorá je základom množstva omáčok.


Posledná aktualizácia receptúry: 06.12.2023


Hodnotenie autora 0