Debrecínka

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLADNÉ SUROVINY NA 3 KG

  • 3.0 kg bravčového karé bez kosti
  • 200 ml vody

SOĽNÝ NÁLEV 7,5%

  • 5.0 l prevarenej vody
  • 375 g pragandy (info)
SUROVINY NA POKRYV
  • 40 g červenej sladkej mletej papriky
  • 5 g zemiakového škrobu
  • 5 g sušeného cesnaku
  • 1 ČL rastlinného oleja
  • 100 ml vody

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Karé začistíme od vrchného tuku, odstránime chrupavky a ukrojíme diely, ktoré akurát vlezú do formy tak, aby mäso bolo dlhšie ako forma o 1-2 cm. Mäso vložíme do 7,5%-ného soľného nálevu (to je 75 g na 1 liter vody) na 7 až 10 dní. Skladujeme v uzatvorenej nádobe v chladničke.


Príprava
Mäso vyberieme z nálevu a opláchneme studenou vodou. Dáme do väčšej nádoby, prilejeme 200 ml ľadovej vody a premasírovávame, dokiaľ sa voda nestratí (nevsiakne do mäsa) asi tak 20 minút. Formu na debrecínku vystelieme mikroténovým hrubším sáčkom a vložíme karé stranou od kosti k sebe (orezávané strany sú na vonkajšej hrane formy). Mäso zabalíme do mikroténu a ten následne vo forme založíme. Formu zatvoríme a dáme variť do vody s teplotou 75°C na 3 hodiny. Vyberieme formu, dolisujeme na maximum a dáme chladiť do ľadovej vody na 20 minút. Vyberieme a v zatvorenej forme uložíme do chladničky na 24 hodín. Debrecínku vyberieme z formy a pripravíme si poter. Do kastrólika dáme vodu a pridáme ostatné suroviny a na miernom plameni povaríme 10 minút. V tejto zmesi vyváľame debrecínku zo všetkých strán a dáme na rošt. Rošt vložíme do elektrickej rúry s teplotou 60°C na dobu 30 minút. Necháme vychladnúť.

EXTRA VYBAVENIE

  • forma na debrecínku

Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0