Debrecínka
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLADNÉ SUROVINY NA 3 KG
- 3.0 kg bravčového karé bez kosti
- 200 ml vody
SOĽNÝ NÁLEV 7,5%
- 5.0 l prevarenej vody
- 375 g pragandy (info)
- 40 g červenej sladkej mletej papriky
- 5 g zemiakového škrobu
- 5 g sušeného cesnaku
- 1 ČL rastlinného oleja
- 100 ml vody
POSTUP PRÍPRAVY
Predpríprava
Karé začistíme od vrchného tuku, odstránime chrupavky a ukrojíme diely, ktoré akurát vlezú do formy tak, aby mäso bolo dlhšie ako forma o 1-2 cm. Mäso vložíme do 7,5%-ného soľného nálevu (to je 75 g na 1 liter vody) na 7 až 10 dní. Skladujeme v uzatvorenej nádobe v chladničke.
Príprava
Mäso vyberieme z nálevu a opláchneme studenou vodou. Dáme do väčšej nádoby, prilejeme 200 ml ľadovej vody a premasírovávame, dokiaľ sa voda nestratí (nevsiakne do mäsa) asi tak 20 minút. Formu na debrecínku vystelieme mikroténovým hrubším sáčkom a vložíme karé stranou od kosti k sebe (orezávané strany sú na vonkajšej hrane formy). Mäso zabalíme do mikroténu a ten následne vo forme založíme. Formu zatvoríme a dáme variť do vody s teplotou 75°C na 3 hodiny. Vyberieme formu, dolisujeme na maximum a dáme chladiť do ľadovej vody na 20 minút. Vyberieme a v zatvorenej forme uložíme do chladničky na 24 hodín. Debrecínku vyberieme z formy a pripravíme si poter. Do kastrólika dáme vodu a pridáme ostatné suroviny a na miernom plameni povaríme 10 minút. V tejto zmesi vyváľame debrecínku zo všetkých strán a dáme na rošt. Rošt vložíme do elektrickej rúry s teplotou 60°C na dobu 30 minút. Necháme vychladnúť.
EXTRA VYBAVENIE
- forma na debrecínku
Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023