Dashi
POSTUP PRÍPRAVY
Riasu nastriháme na menšie kúsky a narobíme do nich nožnicami pár zárezov, aby sa viac uvoľnila chuť. Vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Tesne pred tým ako začne vrieť voda v hrnci vyberieme riasy z hrnca (ak riasu necháme dlhšie ostane slizká a zhorkne). Do hrnca pridáme vločky katsuobushi a znova privedieme k varu. Keď sa dashi začne variť, znížime teplotu a varíme len 30 sekúnd. Vypneme plameň a necháme katsuobushi klesnúť na dno (trvá to asi 10 minút). Dashi precedíme cez jemné sitko nad miskou a použijeme podľa receptu.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Táto polievka, alebo skôr vývar sa nepodáva samostatne pokiaľ mám správne informácie, ale je základom množstva polievok ázijskej – predovšetkým japonskej kuchyne. Vývar sa robí v niekoľkých verziách. Ja pre polievky Miso ktoré mi veľmi chutia pripravujem verziu awase dashi z vločiek tuniaka a riasy wakame.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024