Csárda perkelt

ZOZNAM SUROVÍN

PERKELT

  • 30 g bravčovej masti
  • 50 g slaniny
  • 600 g bravčového (hovädzieho) mäsa
  • 1/2 čerstvej papriky
  • 2 chillie papričky
  • 1 cibuľa
  • 2 PL mletej sladkej červenej papriky
  • 1 PL paprikovej pálivej pasty
  • 1 PL paradajkovej pasty
  • 1x TAD drvenej rasce
  • soľ

PRÍLOHA

  • 400 g halušiek (recept)
  • 125 g tvarohu
  • 50 g masla
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Do tlakového hrnca dáme masť a na malé kocky nakrájanú slaninu. Pridáme na mesiačiky nakrájanú väčšiu cibuľu a začneme restovať. Restujeme približne 5 minút, dokiaľ sa nevytopia zo slaniny “škvarečky” a pridáme mletú červenú papriku (rýchlo ju v masti miešame aby neprihorela a nezhorkla). Pridáme na rôzne veľké kúsky nakrájané mäso a restujeme asi 3 minúty, kým sa nezatiahne. Pridáme paprikovú i paradajkovú pastu, najemno nasekanú papriku i chillie, zľahka osolíme, pridáme rascu a podlejeme malým množstvom vody. Restujeme asi 5 minút, dolejeme vody aby bolo mäso ponorené a zatvoríme hrniec. Po natlakovaní dusíme 20 minút (v prípade hovädzieho mäsa dusíme 30 minút) a ďalších 10 minút necháme dojsť v pare.

Medzitým si pripravíme podľa receptu halušky a vmiešame do nich tvaroh a maslo. Jemne posolíme a prikryjeme aby nevychladli.

Po dovarení perkeltu otvoríme hrniec, podľa potreby upravíme konzistenciu vodou a dochutíme.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame na hlbokom tanieri, kde naložíme halušky a na nich perkelt s omáčkou. Môžeme ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, kôprom, alebo pažítkou. Nezabudnime na dobre vychladené pivo, alebo pohár kvalitného vína.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Perkelt (maďarsky pörkölt) je pokrm z mäsa, ktorý pochádza z Maďarska. Toto jedlo je podobné gulášu, obsahuje však menej vody a podáva sa obvykle s prílohou (napr. tarhoňa, halušky, ryža). Môže byť pripravený z hovädzieho, alebo bravčového mäsa, rovnako tak aj z kuracieho mäsa či rýb. Csárda perkelt, by sa dal voľne preložiť ako krčmový perkelt. Prílohou sú halušky s tvarohom.


Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023


Hodnotenie autora 0