Croissant
ZOZNAM SUROVÍN
- 120 g masla
- 1 vajce
ZÁKVAS
- 80 ml vody
- 25 g masla
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL sušeného droždia
CESTO
- 250 g hladkej múky T-530
- 1 vaječný žĺtok
- 1 ČL kryštálového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Pripravíme zákvas zmiešaním surovín s teplou vodou. Necháme postáť 15 minút. Maslo nakrájame na 5 mm kúsky a poukladáme na papier na pečenie do štvorca. Zabalíme s presahom na veľkosť 15 x 15 cm a valčekom maslo roztlačíme na celú plochu. Vložíme stuhnúť do chladničky.
Do misky dáme suroviny na cesto a zalejeme zákvasom. Celú zmes premiestnime do domácej pekárne a zapneme program na kysnutie – program 13. Program necháme bežať 50 minút a vypneme ho.
Cesto vyberieme, dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na štvorec (30 x 30 cm), na ktorý položíme maslo z chladničky a zabalíme ho ako dopis. Zabalené cesto rozvaľkáme po dĺžke na dvojnásobnú dĺžku, následne ho po dĺžke preložíme z jednej strany za polovicu a z druhej k hrane, a ešte raz presne na polovicu. Zabalíme do fólie a necháme ho 30 minút tuhnúť v chladničke.
Vyberieme na pomúčenú dosku a opäť rozvaľkáme na obdĺžnik. Preložíme na 3 rovnaké diely cez seba (k polovici a potom k opačnej hrane). Znova zabalíme do fólie a necháme v chladničke tuhnúť 45 minút. Cesto si bez pomúčenia vyvaľkáme na 35 x 20 cm (asi 1 cm hrubé) a nakrájame ho na trojuholníky so základňou 10 cm. Croissanty zrolujeme od základne a položíme na plech prikryté utierkou kysnúť pri zdroji tepla spojom dole na 90 minút tak, aby zdvojnásobili svoj objem.
Elektrickú rúru vyhrejeme na teplotu 200°C (horný a dolný ohrev). Po vykysnutí croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v elektrickej rúre 12 minút.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Podľa niektorých zdrojov bol vynájdený croissant krátko po obliehaní Viedne v roku 1686. Poľský špión a diplomat Franciszek Kulczycki, majiteľ kaviarne Zur blauben Flasche vraj presvedčil majiteľa neďalekej pekárne, Petra Wendela, aby začal vyrábať torty v tvare polmesiaca na počesť víťazstva nad tureckými vojskami. Prvý oficiálny recept na croissant je z roku 1839 a spája sa s menom August Zang, ktorý bol majiteľom viedenskej pekárne pri Rue de Richelieu v Paríži.
Posledná aktualizácia receptúry: 23.02.2024