CowboyRibs
ZOZNAM SUROVÍN
BBQ OMÁČKA
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL rastlinného oleja
- 3 ČL údenej papriky
- 1 ČL pasty miso (info)
- 150 g kečupu
- 1 ČL plnotučnej horčice
- 70 g kryštálového cukru
- 1 PL worcesterskej omáčky
- 1 ČL liehového octu
- soľ
REBRÁ
- 1.5 kg bravčových rebier
- 1 ČL dijonskej horčice
- 3 ČL údenej papriky
- 1 ČL soli
- 2 ČL kryštálového cukru
- 2 ČL sušeného cesnaku
- 1 PL rastlinného oleja
- 100 g masla
- 100 ml jablkového cideru
- BBQ omáčka
POSTUP PRÍPRAVY
Cesnak a pastu miso orestujeme na oleji asi 2 minúty a pridáme ostatné suroviny na omáčku. Varíme do zhustnutia asi 8 minút a necháme chladnúť.
Z rebier odstraníme blanu, obidve strany potrieme horčicou a posypeme zmesou papriky, soli , cukru a cesnaku. Pokvapkáme olejom a votrieme ho do mäsa. Rebra opekáme na grile asi 5 minút z obidvoch strán (spolu 10 minút). Počas grilovania často otáčame a potierame BBQ omáčkou.
Na alobal dáme papier na pečenie, dáme na neho rebrá, rozložíme po povrchu maslo nakrájané na menšie kocky, polejeme ciderom a poriadne vodotesne zabalíme. Pečieme v rúre pri teplote 160°C (horný a dolný ohrev) asi 120 minút.
Po upečení vybalíme z alobalu, potrieme veľkým množstvom BBQ omáčky a dáme dogrilovať (veľký gril) pri teplote 200°C v trvaní 3 minúty z každej strany. Pred krájaním a podávaním necháme odpočívať aspoň 10 minút. Podávame s vcelku pečenými zemiakmi a šalátom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Cowboy Ribs, alebo slovensky kovbojské rebrá je typický “grilovačkový” recept. Je možné ho pripraviť kompletne na grile, alebo kombinovane s využitím elektrickej rúry. Druhý spôsob je vhodný najmä za chladnejšieho počasia, keď rebrá prvotne ugrilujete na grile a zostatok dorobíte v teplej kuchyni.