Cottage
ZOZNAM SUROVÍN
- 4.0 l plnotučného mlieka
- 150 ml liehového octu 8%
- 1 ČL soli
- 50 ml šľahačovej smotany
POSTUP PRÍPRAVY
Nalejeme mlieko do hrnca a pomaly ho zahrejeme na 49°C. Mlieko stiahneme z plameňa a prilejeme ocot, kvalitne premiešame prikryjeme hrniec a necháme pôsobiť 30 minút. Mala by sa vytvoriť žltá číra srvátka – ak nie je pridáme ešte 1/4 šálky octu a jemne premiešajte.
Sitko vystelieme gázou, precedíme a necháme asi 10 minúť odtekať. Po odtečení ho v miske rozmrvíme vareškou a primiešame soľ a následne aj smotanu. Uskladníme v chladničke na maximálne 7 dní.
TIPY, TRIKY A RADY
Zo základnej dávky pripravíme asi xxx g syra.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Cottage (čítaj kotyč) je tvarohový syr miernej príchuti. Je vysušený, ale nie lisovaný, takže v ňom zostáva stopa srvátky. V priebehu spracovania je syr obvykle obmývaný kvôli odstráneniu kyslosti, čo mu dáva sladkastú chuť tvarohového syra. Nebýva ani odležaný, ani farbený.
EXTRA VYBAVENIE
- presné odmerky
- mliekarenský teplomer
- sitko
- plachetka (sterilná gáza)
Posledná aktualizácia receptúry: 21.10.2023