Cottage

ZOZNAM SUROVÍN

  • 4.0 l plnotučného mlieka
  • 150 ml liehového octu 8%
  • 1 ČL soli
  • 50 ml šľahačovej smotany

POSTUP PRÍPRAVY

Nalejeme mlieko do hrnca a pomaly ho zahrejeme na 49°C. Mlieko stiahneme z plameňa a prilejeme ocot, kvalitne premiešame prikryjeme hrniec a necháme pôsobiť 30 minút. Mala by sa vytvoriť žltá číra srvátka – ak nie je pridáme ešte 1/4 šálky octu a jemne premiešajte.
Sitko vystelieme gázou, precedíme a necháme asi 10 minúť odtekať. Po odtečení ho v miske rozmrvíme vareškou a primiešame soľ a následne aj smotanu. Uskladníme v chladničke na maximálne 7 dní.

TIPY, TRIKY A RADY

Zo základnej dávky pripravíme asi xxx g syra.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Cottage (čítaj kotyč) je tvarohový syr miernej príchuti. Je vysušený, ale nie lisovaný, takže v ňom zostáva stopa srvátky. V priebehu spracovania je syr obvykle obmývaný kvôli odstráneniu kyslosti, čo mu dáva sladkastú chuť tvarohového syra. Nebýva ani odležaný, ani farbený.

EXTRA VYBAVENIE

  • presné odmerky
  • mliekarenský teplomer
  • sitko
  • plachetka (sterilná gáza)

Posledná aktualizácia receptúry: 21.10.2023


Hodnotenie autora 0