Cigánske klopsy
ZOZNAM SUROVÍN
- 300 g bravčového mäsa
- 1 vajce
- hladká múka T-530 na obalenie
- oleja na vyprážanie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 zelenej papriky
- 1/2 žltej papriky
- 300 g šampiňónov
- 1 PL hladkej múky T-530
- 350 ml vody
- 1 PL paprikovej pasty
- cayenské korenie
- 4 zemiaky
- 2 guľôčky nového korenia
- 2 ks vavrinca (bobkový list)
- soľ (podľa potreby)
- mleté čierne korenie
- 3 nakladané uhorky
- PL kečupu
- 1 ČL dijonskej horčice
- petržlenová vňať
- kôpor
POSTUP PRÍPRAVY
K mletému mäsu pridáme vajce, soľ, korenie podľa chuti a poriadne vymiešame zmes. Formujeme malé guľky veľké asi 2 cm, ktoré obalíme v múke a vyprážame ich na rozpálenom oleji do zlatova. Uložíme ich na papierovú utierku aby odsala prebytočný tuk.
Do hrnca dáme olej, orestujeme na ňom cibuľu nakrájanú na mesiačiky, cesnak na plátky, papriky na kocky a hríby nakrájané na veľké kocky, zľahka osolíme a restujeme celkovo asi 5 minút. Pridáme múku, mletú papriku, zarestujeme ju a podlejeme vodou. Pridáme paprikovú pastu, štipku cayenskej papriky celé korenie, bobkové listy, na kocky nakrájané zemiaky a dusíme na miernom plameni asi 20 minút. Po uvarení zemiakov pridáme horčicu a kečup a najemno nastrúhané nakladané uhorky a po krátkej chvíli pridáme do základu osmažené klopsy a všetko spolu dusíme ďalších 5 minút. Pred servírovaním na vrch nasypeme nasekanú petržlenovú vňať a kôpor.
Posledná aktualizácia receptúry: 21.11.2023