Ciabatta

ZOZNAM SUROVÍN

  • 380 ml vody
  • 0.5 PL olivového oleja
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 500 g chlebovej múky T-650
  • 20 g čiernych a zelených olív
  • 5 g sušených paradajok
  • 1 ČL sušeného droždia (1/2 sáčku)

POSTUP PRÍPRAVY

Do nádoby pekárne pridáme suroviny v množstvách a poradí v akom sú uvedené v zozname vyššie, okrem olív. Zapneme program na miesenie a kysnutie – program 13. Po 20 minútach miesenia pridáme tvrdé olivy. Po skončení programu (za 75 minút) cesto vyberieme z pekárne a rozdelíme na 3 diely, a na papieri na pečenie zľahka posypanom múkou vytvarujeme ciabattu do tvaru bagety. Preložíme ciabatty pozdĺžne na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý zahýbame podľa počtu kusov, prikryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote kysnúť ďalších 60 minút. Po 30 minútach kysnutia si elektrickú rúru zapneme na 240°C (spodný a dolný ohrev). Po dosiahnutí teploty bochníčky spolu s miskou na vodu (do pekáča na spodok rúry) vložíme na 8 minút piecť. Po tejto dobe vytiahneme z rúry misku s vodou, teplotu nastavíme na 200°C a dopečieme ciabattu v trvaní 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.

TIPY, TRIKY A RADY

 

Ciabatta chutí najlepšie ešte teplá, namočená v olivovom oleji a balzamiku, alebo len tak potretá maslom. Drobné rozpečené krajce ciabatty sú známe ako panini. Ciabattu je možné miesto bagetiek vytvarovať na obdĺžniky, ktorých nám vyjde 6 kusov. Tie naukladáme na plech na šírku. Do ciabatty môžeme spolu s olivami a rajčinami pridať aj 80 g syra Gorgonzola. Ak sa rozhodnete do cesta pridať aj olivy, mali by byť určite bez kôstky a dosť tvrdé, aby ich pekáreň pri miešaní nerozbila na kašu. Je veľmi dôležité dodržať presný postup i dávkovanie surovín, aby mal chlieb správnu konzistenciu, tvar a najmä chuť. Ak nemáme pekáreň miesime cesto ručne v trvaní 20 minút. Následne ho necháme kysnúť v teple 75 minút, ďalej je postup uvedený vyššie.

Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024


Hodnotenie autora 0