Chutney

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 ČL rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 5 stoniek rebarbory
  • 1 jablko
  • 10 g hrozienok
  • 1 PL čerstvého zázvoru
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml vínneho octu
  • 1/2 tyčinky škorice

POSTUP PRÍPRAVY

V strednom hrnci rozohrejeme olej a malú cibuľu najemno nakrájanú najemno restujeme asi 5 minút do zlatova. Pridáme na kocky nakrájanú ošúpanú rebarboru, jablko zbavené jadierok i šupky a všetky ostatné suroviny. Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme asi 30 minút, kým nie je všetko mäkké. Vyberieme škoricu a nalejeme do čistých pohárov, ktoré uzavrieme a necháme pozvoľna vychladnúť. Skladujeme v chladničke.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Čatní (anglicky chutney) je označenie rodiny ochucovacích omáčok, používaných v indickej a juhoázijskej kuchyni. Typické čatní je zmes korenia, byliniek a ovocia, alebo zeleniny a podáva sa obvykle s karí, alebo s vegetariánskymi jedlami, prípadne pečeným mäsom. Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé, ale môže byť aj suchšie. Tento recept je nevšedný, lebo na prípravu je používaná rebarbora, ktorú doma pestujeme.

Hodnotenie autora 0