Chutney
ZOZNAM SUROVÍN
- 1 ČL rastlinného oleja
- 1 cibuľa
- 5 stoniek rebarbory
- 1 jablko
- 10 g hrozienok
- 1 PL čerstvého zázvoru
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml vínneho octu
- 1/2 tyčinky škorice
POSTUP PRÍPRAVY
V strednom hrnci rozohrejeme olej a malú cibuľu najemno nakrájanú najemno restujeme asi 5 minút do zlatova. Pridáme na kocky nakrájanú ošúpanú rebarboru, jablko zbavené jadierok i šupky a všetky ostatné suroviny. Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme asi 30 minút, kým nie je všetko mäkké. Vyberieme škoricu a nalejeme do čistých pohárov, ktoré uzavrieme a necháme pozvoľna vychladnúť. Skladujeme v chladničke.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Čatní (anglicky chutney) je označenie rodiny ochucovacích omáčok, používaných v indickej a juhoázijskej kuchyni. Typické čatní je zmes korenia, byliniek a ovocia, alebo zeleniny a podáva sa obvykle s karí, alebo s vegetariánskymi jedlami, prípadne pečeným mäsom. Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé, ale môže byť aj suchšie. Tento recept je nevšedný, lebo na prípravu je používaná rebarbora, ktorú doma pestujeme.