Chlpaté knedlíky
ZOZNAM SUROVÍN
- 700 g zemiakov
- 50 ml mlieka
- 1 vajce
- 50 g hrubej múky T-450
- 5 g zemiakového škrobu
- 2 ČL soli
POSTUP PRÍPRAVY
Vyberieme 2 zemiaky a dáme ich variť v šupke do osolenej vody. Uvarené a vychladené ich nastrúhame na jemnom strúhadle. Ostatné surové zemiaky očistíme a nastrúhame tiež na jemnom strúhadle.
Do misky dáme surové i uvarené nastrúhané zemiaky, teplé mlieko, vajce a 1/2 Čl soli, hrubú múku a škrob a dobre premiešame. Do hrnca dáme asi 3 litre vody, zostatok soli a privedieme k varu. Do vriacej vody vhadzujeme vytvarované knedlíky veľkosti polievkovej lyžice a varíme 5 minút.
TIPY, TRIKY A RADY
Pred varením si spravíme najprv jeden knedlíček ako vzorku, aby sme videli kvalitu cesta. Ak sa rozpadá pridáme múku.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Chlpaté knedlíky (orig. chlupatý knedlíky) sú tradičná česká príloha ku gulášom. Ich vzhľad je daný kombináciou varených a surových zemiakov. Tie surové po uvarení z knedlíkov trčia a vytvárajú “chlpy”.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023