Chlpaté knedlíky

ZOZNAM SUROVÍN

  • 700 g zemiakov
  • 50 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 50 g hrubej múky T-450
  • 5 g zemiakového škrobu
  • 2 ČL soli

POSTUP PRÍPRAVY

Vyberieme 2 zemiaky a dáme ich variť v šupke do osolenej vody. Uvarené a vychladené ich nastrúhame na jemnom strúhadle. Ostatné surové zemiaky očistíme a nastrúhame tiež na jemnom strúhadle.
Do misky dáme surové i uvarené nastrúhané zemiaky, teplé mlieko, vajce a 1/2 Čl soli, hrubú múku a škrob a dobre premiešame. Do hrnca dáme asi 3 litre vody, zostatok soli a privedieme k varu. Do vriacej vody vhadzujeme vytvarované knedlíky veľkosti polievkovej lyžice a varíme 5 minút.

TIPY, TRIKY A RADY

Pred varením si spravíme najprv jeden knedlíček ako vzorku, aby sme videli kvalitu cesta. Ak sa rozpadá pridáme múku.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Chlpaté knedlíky (orig. chlupatý knedlíky) sú tradičná česká príloha ku gulášom. Ich vzhľad je daný kombináciou varených a surových zemiakov. Tie surové po uvarení z knedlíkov trčia a vytvárajú “chlpy”.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0