Chicken butter

ZOZNAM SUROVÍN

  • 4 kuracie stehná bez kosti
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 cm zázvoru
  • 2 ČL cayenskej papriky
  • 1 ČL soli
  • 0.5 ČL rímskeho kmínu
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 PL olivového oleja
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 1 červená cibuľa
  • 100 g masla
  • 500 g paradajok
  • 50 g kešu orieškov
  • 100 ml vody
  • 0.5 ČL zmesi garam masala
  • 1 PL hnedého cukru
  • zelené byliny na zdobenie

POSTUP PRÍPRAVY

Kuracie stehná horné bez kosti a kože nakrájame na menšie kúsky a dáme ich marinovať na 15 minút spolu s 2/3 pretlačeného cesnaku, nastrúhaným zázvorom, polovicou cayenskej papriky a soľou.

Na panvici restujeme marinované mäso po dobu 8 minút s malým množstvom rastlinného oleja. Vyberieme z panvice a necháme bokom. Nakrájame nadrobno cibuľu, vhodíme ju na panvicu, prilejeme olivový olej a polovicu masla. Pridáme nakrájané rajčiny, kešu oriešky zarestujeme 3 minúty a podlejeme vodou. Osolíme, pridáme zbytok cesnaku, cukor, soľ, garam masalu, rozdrvený kmín a druhú polovicu cayenskej papriky. Necháme dusiť do rozvarenia rajčín asi 20 minút.
Po rozvarení zmes rozmixujeme v miske ponorným mixérom. Cez jemné sitko vlejeme späť na panvicu prehrejeme, pridáme zbytok masla, takmer celú smotanu a mäso. Povaríme ešte 7 minút, a nakoniec ozdobíme bylinkami (koriander, pažítka, petržlenová vňatka).

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame v miske, alebo na hlbokom tanieri s indickými plackami naan (recept). Na tanieri, alebo miske zľahka polejeme šľahačkovou smotanou. Jedlo sa konzumuje pomocou natrhanej placky rukou.
Tiež je možné ako prílohu použiť tradičný slovenský chlieb, opečené tortily, alebo ryžu, ktorú podávame vo vedľajšej miske.
V zimných mesiacoch, keď je veľmi ťažké zohnať kvalitné rajčiny vhodné pre tento recept, odporúčam sterilizované lúpané rajčiny. Skráti sa tak aj doba prípravy.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Chicken butter (maslové kura) pochádza zo severnej Indie z roku 1948. Za stvoriteľa jedla sa považuje Kundan Lal Gujral.


Posledná aktualizácia receptúry: 25.09.2023


Hodnotenie autora 0