Chačapuri

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 250 g hladkej múky T-530
  • 160 ml vody
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 3 ČL rastlinného oleja
  • 1 ČL sušeného droždia

NÁPLŇ

  • 150 g syra cheddar (recept)
  • 100 g syra feta (recept)
  • 100 g syra mozzarella (recept)
  • 1 vajce
  • soľ

ZDOBENIE

  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať

POSTUP PRÍPRAVY

Do misky dáme vlažnú vodu, prisypeme droždie a necháme asi 3 minúty hydratovať. Pridáme ostatné suroviny na cesto, dôkladne vymiešame, vysypeme na dosku a vypracujeme cesto v trvaní asi 5 minút. Cesto vytvarujeme do gule a uložíme ho do misky a prikryjeme fóliou. Misku položíme do druhej väčšej misy naplnenej teplou vodou a necháme odpočívať 45 minút.
Vyberieme cesto na dosku, prehnetieme v trvaní asi 3 minúty, vytvarujeme guľu a znova vložíme do misy. Zakryjeme fóliou a vymeníme vo väčšej mise vodu za teplú. Necháme kysnúť ďalších 45 minút.
Najprv vyhrejeme si elektrickú rúru (horný ohrev) na 230°C vrátane plechu na pečenie. Vyberieme na dosku, rozdelíme stierkou na 2 časti, každú prehnetieme, položíme na pomúčenú dosku a prikryté fóliou necháme kysnúť asi 15 minút. Cheddar nastrúhame na jemno a dáme bokom, Fetu a Mozzarelu nastrúhame do misky pridáme vajíčko a vymiešame.
Cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a rukami ho vytiahneme do požadovanej veľkosti. Posypeme ho nastrúhaným cheddarom a okraje zrolujeme tak, aby sme vytvorili tvar loďky, pričom konce založíme. Preložíme si loďku na papier na pečenie a naplníme syrovou plnkou.
Po rozohriatí rúry preložíme na plech chačapuri a pečieme 13 minút. Po tejto dobe zvýšime teplotu na 250°C a na vrch každej “lodičky” vložíme žĺtko do vyhrabanej jamky v syre. Posypeme nasekanou vňaťkou a vložíme späť do rúry a pečieme ešte 3 minúty. Po vybratí okraje cesta potrieme olivovým olejom.

TIPY, TRIKY A RADY

Zo základnej dávky je možné pripraviť 2 porcie.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Gruzínska pochúťka ktorá sa podáva predovšetkým ako olovrant, alebo večera. Existuje množstvo receptov, tento je donesený z Moskvy z gruzínskej reštaurácie a podelil sa o neho šéfkuchár.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 4.5