Chačapuri
ZOZNAM SUROVÍN
POSTUP PRÍPRAVY
Do misky dáme vlažnú vodu, prisypeme droždie a necháme asi 3 minúty hydratovať. Pridáme ostatné suroviny na cesto, dôkladne vymiešame, vysypeme na dosku a vypracujeme cesto v trvaní asi 5 minút. Cesto vytvarujeme do gule a uložíme ho do misky a prikryjeme fóliou. Misku položíme do druhej väčšej misy naplnenej teplou vodou a necháme odpočívať 45 minút.
Vyberieme cesto na dosku, prehnetieme v trvaní asi 3 minúty, vytvarujeme guľu a znova vložíme do misy. Zakryjeme fóliou a vymeníme vo väčšej mise vodu za teplú. Necháme kysnúť ďalších 45 minút.
Najprv vyhrejeme si elektrickú rúru (horný ohrev) na 230°C vrátane plechu na pečenie. Vyberieme na dosku, rozdelíme stierkou na 2 časti, každú prehnetieme, položíme na pomúčenú dosku a prikryté fóliou necháme kysnúť asi 15 minút. Cheddar nastrúhame na jemno a dáme bokom, Fetu a Mozzarelu nastrúhame do misky pridáme vajíčko a vymiešame.
Cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a rukami ho vytiahneme do požadovanej veľkosti. Posypeme ho nastrúhaným cheddarom a okraje zrolujeme tak, aby sme vytvorili tvar loďky, pričom konce založíme. Preložíme si loďku na papier na pečenie a naplníme syrovou plnkou.
Po rozohriatí rúry preložíme na plech chačapuri a pečieme 13 minút. Po tejto dobe zvýšime teplotu na 250°C a na vrch každej “lodičky” vložíme žĺtko do vyhrabanej jamky v syre. Posypeme nasekanou vňaťkou a vložíme späť do rúry a pečieme ešte 3 minúty. Po vybratí okraje cesta potrieme olivovým olejom.
TIPY, TRIKY A RADY
Zo základnej dávky je možné pripraviť 2 porcie.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Gruzínska pochúťka ktorá sa podáva predovšetkým ako olovrant, alebo večera. Existuje množstvo receptov, tento je donesený z Moskvy z gruzínskej reštaurácie a podelil sa o neho šéfkuchár.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024