Čeregy

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2 vajcia
  • 200 ml jogurtu
  • 250 g tvarohu
  • 500 g polohrubej múky T-400
  • 1 ČL jedlej sódy
  • štipka soli
  • olej na vysmážanie
  • citrónová kôra
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • práškový cukor
  • vanilkový alebo škoricový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

Zmiešame spolu múku, soľ a sódu. Pridáme vajíčka, tvaroh, jogurt a citrónovú šťavu. Vymiesime cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na ruky, ak áno, pridáme trocha múky. Necháme odležať 20 minút. Následne cesto vyvaľkáme na hrúbku 8 mm a nakrájame na kosoštvorce. V strede každého narežeme otvor a prevlečieme dlhšie rohy cez otvor. Mali by sme dostať tvar lodičky. Rozohrejeme v panvici dostatočné množstvo oleja a vhodíme čeregy do oleja. Smažíme do zlatista.
Hotové ešte horúce čeregy obalíme v práškovom cukre, ktorý môžeme zmiešať s vanilkovým, alebo škoricovým už podľa chuti.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Čeregy (maďarsky Csöröge) sú chrumkavá sladká pochúťka pochádzajúca zo Zemplína. Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie Vám veľa času. Podávame ich s džemom do ktorého ich namáčame.

Mnoho ľudí si mýli tento dezert s fánkami (recept). Vzhľad majú podobný, ale cesto je rozdielne.


Posledná aktualizácia receptúry: 23.09.2023


Hodnotenie autora 0