Čeregy
ZOZNAM SUROVÍN
- 2 vajcia
- 200 ml jogurtu
- 250 g tvarohu
- 500 g polohrubej múky T-400
- 1 ČL jedlej sódy
- štipka soli
- olej na vysmážanie
- citrónová kôra
- 1 ČL citrónovej šťavy
- práškový cukor
- vanilkový alebo škoricový cukor
POSTUP PRÍPRAVY
Zmiešame spolu múku, soľ a sódu. Pridáme vajíčka, tvaroh, jogurt a citrónovú šťavu. Vymiesime cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na ruky, ak áno, pridáme trocha múky. Necháme odležať 20 minút. Následne cesto vyvaľkáme na hrúbku 8 mm a nakrájame na kosoštvorce. V strede každého narežeme otvor a prevlečieme dlhšie rohy cez otvor. Mali by sme dostať tvar lodičky. Rozohrejeme v panvici dostatočné množstvo oleja a vhodíme čeregy do oleja. Smažíme do zlatista.
Hotové ešte horúce čeregy obalíme v práškovom cukre, ktorý môžeme zmiešať s vanilkovým, alebo škoricovým už podľa chuti.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Čeregy (maďarsky Csöröge) sú chrumkavá sladká pochúťka pochádzajúca zo Zemplína. Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie Vám veľa času. Podávame ich s džemom do ktorého ich namáčame.
Mnoho ľudí si mýli tento dezert s fánkami (recept). Vzhľad majú podobný, ale cesto je rozdielne.
Posledná aktualizácia receptúry: 23.09.2023