Čašušuli
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.0 kg hovädzieho mäsa
- 3 PL rastlinného oleja
- 300 g cibule
- 1 PL paradajkovej pasty
- 1 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 PL mletej červenej sladkej papriky
- 1 chillie paprička
- 2 červené papriky
- 500 g paradajok
- 6 strúčikov cesnaku
- petržlenová vňať
POSTUP PRÍPRAVY
Mäso narežeme na väčšie kúsky a sprudka ich orestujeme na oleji v tlakovom hrnci (asi 10 minút). Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a dusíme dokiaľ cibuľa nezozlátne. Zatiaľ si sparíme a olúpeme paradajky a nakrájame ich na menšie kúsky. K mäsu pridáme soľ, cukor, mletú papriku a paradajkovú pastu. Dobre premiešame a pridáme najemno nakrájané chillie, na prúžky nakrájanú papriku a paradajky. Prilejeme vývar, alebo vodu tak, aby bola 2 cm nad úrovňou zmesi, zatvoríme hrniec a po natlakovaní dusíme 30 minút a ďalších 10 minút necháme dôjsť v pare. Po otvorení privedieme opäť k varu, pridáme nasekaný (pretlačený cesnak) nasekanú petržlenovú vňať a krátko povaríme.
Podávame so zemiakovou kašou, alebo chlebom, prípadne hrubou lokšou (recept).
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tradičné gruzínske jedlo – jedno z hlavných jedál. Je obdobou nášho gulášu a jedinečnú chuť mu dodáva vyvážený pomer surovín.