Budějovický guláš

ZOZNAM SUROVÍN

  • 3 PL bravčovej masti
  • 1.0 kg bravčového pliecka
  • 4 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 chillie paprička
  • 2 paradajky
  • 1 PL pasty chajang (info)
  • 1.5 l vývaru
  • 1 PL paradajkovej pasty
  • 4 krajce chleba
  • 1 PL mletej údenej červenej papriky
  • 1 PL mletej sladkej červenej papriky
  • čerstvý majorán

POSTUP PRÍPRAVY

Na masti v tlakovom hrnci restujeme na jemno nakrájanú cibuľu (10 minút), pridáme nasekané strúčiky cesnaku, nakrájané paradajky, chillie papričku a dusíme 10 minút. Pridáme  pastu chajang, podlejeme trochou vývaru a podusíme ešte 3 minúty. Zmes rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom, pridáme na rôzne veľké kúsky nakrájané bravčové plece, osolíme, okoreníme, pridáme čerstvú majoránku, paradajkový pretlak, obidve papriky a zalejeme vývarom. Zatvoríme hrniec a po natlakovaní dusíme 20 minút a ďalších 10 minút necháme mäso v natlakovanom hrnci. Medzitým natrháme striedku z chleba a s malým množstvom vody ju vymiešame na kašu.
Vyberieme mäso dierovanou naberačkou a omáčku zahustíme chlebovou kašou, ktorú povaríme 10 minút (ak je potrebné upraviť konzistenciu rozmixujeme) a vrátime mäso napäť.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame s knedľou a kolieskami čerstvej nakrájanej cibule. Na dofarbenie guláša používam pastu z fazule, ktorá nezmení chuť, ale vzhľadovo mäso pekne upraví.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Tento “gulášek” som do seba ládoval pravidelne v známej reštaurácii Masné krámy. Od roku 1991 ho nahradili hovädzím gulášom, ktorý bol síce lepší, ale oveľa drahší. Samozrejme nikdy nechýbala na vrchu čerstvá cibuľa a kvalitný budějovický Budvar.


Posledná aktualizácia receptúry: 28.02.2024


Hodnotenie autora 3.4