Budae jjigae

Budae jjigae

ZOZNAM SUROVÍN

Suroviny na guláš

  • 100 g spamu (alebo párky)
  • 1 nožička klobásy
  • 100 g slaniny
  • 80 g šunky
  • 100 g kimčchi (recept)
  • 80 g žltej cibule (stredne veľká)
  • 150 g tofu (recept)
  • 80 g naklíčených mungo fazuliek (info)
  • 100 g shiitake (info)
  • 2 ks zelenej cibuľky
  • 250 g rezancov ramen (recept)
  • 1000 ml vývaru (hovädzí, bravčový)
  • 2 plátky taveného syra

Omáčka

  • 1 PL gochugaru (info)
  • 2 ČL pasty gochujang (info)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 10 g cesnaku (2 strúčiky)
  • 1 PL omáčky mirin (info)
  • 1 ČL omáčky hoisin (info)

POSTUP PRÍPRAVY

Všetky suroviny na omáčku v zozname vyššie zmiešame v malej miske tak, aby sa dobre prepojili chute.
Do hlbšej panvice (nižšieho kastróla) naložíme všetky suroviny na guláš tak, že ich rozložíme po celej ploche (viď obrázok). Prelejeme omáčkou a mäsovým vývarom, prikryjeme a privedieme k varu. Keď guláš začne vrieť, znížime plameň na stredný stupeň a varíme asi 20 minút. Na vrch pridáme rezance, plátky syra a dusíme pod pokrievkou ďalších 5 minút, kým nie sú rezance uvarené.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Originál budae-jjigae, alebo pikantný klobásový guláš (angl. army stew) je typ kórejského jedla, pripraveného zo šunky, klobásy, spamu (recept), pečených fazúľ, kimchi, instantných rezancov a pasty gochujang, ktorý sa začal v Kórei pripravovať po vojne. Tento recept je vychutená verzia, ktorú obľubuje predovšetkým kórejská mládež.

Podávať môžeme priamo z panvice, alebo guláš naložíme do misiek. Naberačkou prelejeme šťavu cez rezance. Konzumujeme paličkami.


Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024


Hodnotenie autora 4.5