Nepravá bryndza
ZOZNAM SUROVÍN
- 200 g syra hrudkáč (recept)
- 3 g soli
- 40 ml vody
POSTUP PRÍPRAVY
Hrudkový syr dáme do mixéra a rozmixujeme najemno. Pripravíme si soľný roztok zmiešaním vody so soľou a pridáme k rozmixovanému syru. Poriadne premiešame a naložíme do krabičiek v ktorých budeme bryndzu skladovať. V chladničke ju necháme 3 až 7 dní zrieť.
TIPY, TRIKY A RADY
Miesto vody môžeme použiť srvátku, ktorú si odložíme pri výrobe syra, chuť bude oveľa výraznejšia.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Bryndza Slovensko charakterizuje. Platí, že buď ju miluješ, alebo nenávidíš.
Na Slovensku sa začala po domácky vyrábať po príchode Valachov (od 15. stor.). V 19. storočí bola veľmi vyhľadávaná aj breznianska bryndza, známa aj pod pomenovaním brezniansky syr a ktorá mala veľa napodobovateľov nielen v okolí Brezna. Zvolenský bryndziar Teodor Wallo upravil výrobný postup bryndze tak, že namiesto soli po dlhých pokusoch pridal do bryndze špeciálne pripravený soľný roztok a po zomletí syra s týmto roztokom dostal mäkkú mazľavú bryndzu. Teda bryndzu ako ju poznáme dnes.
Posledná aktualizácia receptúry: 20.10.2023