Bravčová konzerva
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 1,5 kg bravčovej krkovičky
- 2,5 kg bravčového pliecka
- 200 g slaniny
PRÍSADY NA 1 KG
- 1 PL nejódovej soli
- 1x TAD pragandy (info)
- 0.5 ČL mletého zeleného korenia
- 0.5 ČL drveného jalovca
- 0.5 ČL sušeného cesnaku
- 0,5 PL sušeného majoránu
- 1x TAD mletej rasce
POSTUP PRÍPRAVY
Krkovičku a 3/4 pleca nakrájame na kocky s hranou asi 4 cm a zbytok pleca zomelieme na doske č. 8, slaninu nasekáme na drobné kocky (s hranou 5 mm). Pridáme soľ, poriadne premiešame a necháme 24 hodín presoľovať v chladničke. Po tejto dobe zlejeme všetku prebytočnú vodu a prisypeme ostatné korenie. Znova necháme cez noc (8 hodín) v chladničke. Plníme do kvalitne sterilizovaných fliaš tak, aby v mäse nezostal zbytočný vzduch a maximálne do 4/5 fľaše – poriadne obsah upechujeme. Zatvoríme a sterilizujeme. Prvý deň 3 hodiny, druhý deň 2 hodiny a tretí deň ešte 1 hodinu. Uložíme v chlade.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Originálny recept podľa receptúry dnes už nebohého poľského youtubera (staršieho pána) Adolfa Kudlińského na prípravu mäsových konzerv, ktoré v chlade vydržia aj 25 rokov.