Bramboračka

ZOZNAM SUROVÍN

  • 4 stredné zemiaky
  • 20 g sušených hríbov
  • 300 ml vody
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • 100 g zeleru
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g masla
  • 40 g hladkej múky T-530
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1x DASH mletého čierneho korenia
  • 1 PL sušeného majoránu
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1.5 l zeleninového vývaru
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Do kastrólika nasypeme sušené hríby a zalejeme ich vodou. Dáme na sporák, privedieme k varu a povaríme 10 minút. Aj s vývarom ich dáme bokom.
Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame na kocky s hranou maximálne 1 cm. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak nasekáme najemno. Zemiaky nakrájame na kocky s hranou 2 cm.
V hrnci rozohrejeme maslo, vhodíme naň koreňovú zeleninu a restujeme asi 5 minút, až zelenina mierne zozlatne za občasného miešania. Prisypeme cibuľu, restujeme ďalších 5 minút pokiaľ zosklovatie. Prisypeme rascu a korenie, znížime teplotu a pridáme múku. Asi 1 minútu ju restujeme. Prilejeme asi 200 ml vývaru a rýchlo rozšľaháme vareškou, aby sme predišli tvorbe hrudiek. Teraz dolejeme zvyšok vývaru a dôkladne premiešame. Polievku osolíme, priklopíme, zvýšime teplotu a privedieme k varu. Pridáme zemiaky, teplotu stiahneme a varíme 10 minút. Pridáme hríby aj s vývarom a cesnak. Varíme ďalších 10 minút. Nakoniec odstavíme a pridáme medzi rukami rozdrvený majorán. Vmiešame nasekaný zelený petržlen, prípadne dosolíme a okoreníme.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Klasická česká bramboračka je sedliacke jedlo, ktorého sa snáď nemôžete prejesť. Najlepšia je zo sušených húb, ale v sezóne sa pripravuje aj z čerstvých. Základom totiž nie sú hríby ale “brambory” – zemiaky.


Posledná aktualizácia receptúry: 16.02.2024


Hodnotenie autora 3.8