Bramboračka
ZOZNAM SUROVÍN
- 4 stredné zemiaky
- 20 g sušených hríbov
- 300 ml vody
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 petržlen
- 100 g zeleru
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g masla
- 40 g hladkej múky T-530
- 1 ČL drvenej rasce
- 1x DASH mletého čierneho korenia
- 1 PL sušeného majoránu
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 1.5 l zeleninového vývaru
- soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Do kastrólika nasypeme sušené hríby a zalejeme ich vodou. Dáme na sporák, privedieme k varu a povaríme 10 minút. Aj s vývarom ich dáme bokom.
Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame na kocky s hranou maximálne 1 cm. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak nasekáme najemno. Zemiaky nakrájame na kocky s hranou 2 cm.
V hrnci rozohrejeme maslo, vhodíme naň koreňovú zeleninu a restujeme asi 5 minút, až zelenina mierne zozlatne za občasného miešania. Prisypeme cibuľu, restujeme ďalších 5 minút pokiaľ zosklovatie. Prisypeme rascu a korenie, znížime teplotu a pridáme múku. Asi 1 minútu ju restujeme. Prilejeme asi 200 ml vývaru a rýchlo rozšľaháme vareškou, aby sme predišli tvorbe hrudiek. Teraz dolejeme zvyšok vývaru a dôkladne premiešame. Polievku osolíme, priklopíme, zvýšime teplotu a privedieme k varu. Pridáme zemiaky, teplotu stiahneme a varíme 10 minút. Pridáme hríby aj s vývarom a cesnak. Varíme ďalších 10 minút. Nakoniec odstavíme a pridáme medzi rukami rozdrvený majorán. Vmiešame nasekaný zelený petržlen, prípadne dosolíme a okoreníme.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Klasická česká bramboračka je sedliacke jedlo, ktorého sa snáď nemôžete prejesť. Najlepšia je zo sušených húb, ale v sezóne sa pripravuje aj z čerstvých. Základom totiž nie sú hríby ale “brambory” – zemiaky.
Posledná aktualizácia receptúry: 16.02.2024