Bò Kho
ZOZNAM SUROVÍN
OMÁČKA
- 200 ml paradajkového pretlaku
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 1 PL hubového prášku
- 0.5 ČL korenia 5 chutí
- 0.5 ČL kari korenia
- 2 PL rybacej omáčky
ZÁKLAD
- 2 PL rastlinného oleja
- 0.5 kg hovädzieho mäsa
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1 šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ks citrónovej trávy
- 2 kafrové listy (info)
- 1 vavrinec (bobkový list)
- 0.5 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL soli
- 1 hviezda sušeného anízu
- 0.5 ks celej škorice
- 250 ml vody
PRÍLOHA
- ryža (voliteľne)
- ryžové rezance (voliteľne)
- čerstvý chlieb (voliteľne)
OZDOBA
- koriander
- chillie papričky
POSTUP PRÍPRAVY
Suroviny na omáčku zmiešame a necháme navzájom pôsobiť. Do tlakového hrnca dáme olej, na ktorom orestujeme na väčšie kocky nakrájané mäso. Po 5 minútach keď sa mäso zatiahne vyberieme ho na tanier a do hrnca pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, šalotku i cesnak a restujeme asi 3 minúty. Zalejeme vodou, vrátime mäso naspäť a pridáme mrkvu nakrájanú na 3 cm kúsky, citrónovú trávu vcelku, korenie a zalejeme omáčkou. Zatvoríme hrniec, a po natlakovaní dusíme 30 minút a ďalších 10 minút necháme dôjsť odstavené.
Vyberieme škoricu, aníz, citrónovú trávu a podávame.
TIPY, TRIKY A RADY
Podávame v miskách s prílohou zvlášť podľa výberu. Ozdobíme nasekanou chillie papričkou a nasekaným koriandrom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Bò kho je jedlo juhovietnamského pôvodu využívajúce metódu varenia kho, je to pikantné jedlo pripravované bežne z hovädzieho mäsa, ktoré je známe v celej krajine aj mimo nej. Vo vidieckych oblastiach je jedlo opísané ako „mimoriadne ohnivé“.
Posledná aktualizácia receptúry: 17.09.2023