Beárnska omáčka
ZOZNAM SUROVÍN
- 3 vaječné žĺtky
- 4 PL bieleho vína
- 6 PL vínneho octu
- 2 šalotky
- 200 g masla
- cayenské korenie
- mleté čierne korenie
- soľ
- estragón
POSTUP PRÍPRAVY
Do nádoby dáme ocot a víno s najemno nakrájanou šalotkou, okoreníme a osolíme. Privedieme k varu a zredukujeme na polovicu. Odstavíme, precedíme cez sitko a omáčku necháme úplne vychladnúť.
Do misy dáme žĺtky a šalotkovú redukciu, misu dáme nad hrniec s vodou (voda nesmie vrieť) a šľaháme žĺtka dokiaľ nezhustnú. Následne pridávame po malých dávkach za stáleho šľahania rozpustené maslo rovnakej teploty ako žĺtka. Omáčka musí byť na konci šľahania spenená, vlažná a hustá. Napokon pridáme posekaný čerstvý estragón.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Sauce béarnaise je omáčka holandského typu tzv. “vyšší level”. Hodí sa k hovädzím steakom, najmä Chateaubriandu.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023
Hodnotenie autora 0