Beárnska omáčka

ZOZNAM SUROVÍN

  • 3 vaječné žĺtky
  • 4 PL bieleho vína
  • 6 PL vínneho octu
  • 2 šalotky
  • 200 g masla
  • cayenské korenie
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • estragón

POSTUP PRÍPRAVY

Do nádoby dáme ocot a víno s najemno nakrájanou šalotkou, okoreníme a osolíme. Privedieme k varu a zredukujeme na polovicu. Odstavíme, precedíme cez sitko a omáčku necháme úplne vychladnúť.

Do misy dáme žĺtky a šalotkovú redukciu, misu dáme nad hrniec s vodou (voda nesmie vrieť) a šľaháme žĺtka dokiaľ nezhustnú. Následne pridávame po malých dávkach za stáleho šľahania rozpustené maslo rovnakej teploty ako žĺtka. Omáčka musí byť na konci šľahania spenená, vlažná a hustá. Napokon pridáme posekaný čerstvý estragón.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Sauce béarnaise je omáčka holandského typu tzv. “vyšší level”. Hodí sa k hovädzím steakom, najmä Chateaubriandu.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0