Bavorská knedľa
ZOZNAM SUROVÍN
- 5 rožkov
- 200 ml plnotučného mlieka
- 250 g údenej slaniny
- 1 cibuľa
- 2 PL masla (oleja)
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- soľ
- čierne korenie
- muškátový orech
POSTUP PRÍPRAVY
Suché rožky (žemle) nakrájame na kocky a vložíme do väčšej misy. Prelejeme horúcim mliekom premiešame, prikryjeme a necháme odpočívať. Cibuľu nakrájanú nadrobno na masle, alebo oleji opečieme do „zlatova“. Cibuľu odstavíme, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, aby sa rozvoňala v teplom tuku.
Dáme variť vodu s 1 PL soli do veľkého hrnca. Rozšľaháme vajíčka, ktoré pridáme k nakrájaným rožkom a tiež aj cibuľu s petržlenom. Podľa chuti dosolíme a pridáme trocha muškátového orieška. Masu dokonale premiešame rukami. Mokrými rukami vyformujeme knedle do valčeka s priemerom 5-7 cm. Dobre postláčame zabalíme do maslom omasteného alobalu, na koncoch zatočíme ako salónky a dáme do vriacej vody. Knedle pomaličky varíme asi 35 minút, najprv prikryté a od polovice času odkryté, a aspoň jedenkrát ich vo vode otočíme. Po vybratí ich krájame veľmi ostrým nožom, alebo niťou.
TIPY, TRIKY A RADY
Knedle nikdy neohrievame v mikrovlnke, lebo oschnú! Len nad parou, alebo v panvici na tuku.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Bavoráci knedľu varia v tvare guličiek a podávajú ju ako hlavné jedlo s dusenou kapustou zahustenou strúhaným zemiakom. Okrem vyššie uvedených surovín pridáme aj na kocky nakrájanú a jemne nasucho restovanú prerastanú údenú slaninu.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023