Baskický koláč
ZOZNAM SUROVÍN
- 3 vajcia
- 110 g kryštálového cukru
- 160 g šľahačkovej smotany
- 400 g mascarpone
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 10 g kukuričného škrobu
POSTUP PRÍPRAVY
Malú kruhovú formu vystelieme papierom na pečenie – spodok i boky tak, aby bol papier na bokoch vyšší aspoň o 2 cm. Papier k stenám prilepíme pomocou malého množstva rastlinného oleja. Všetky suroviny pripravuje pri izbovej teplote !
Mascarpone pomocou ručného mixéra v mise rozmiešame tak, aby ostal bez hrudiek pekne nadýchaný. Pridáme cukor, vanilkový extrakt a pokračujeme v mixovaní dokiaľ nie je zmes homogénna. Vmiešame maizenu a rovnako zapracujeme rozhabarkované vajcia. Pridáme smotanu, ktorú zapracujeme zľahka stierkou. Cesto nalejeme do panvice a premiešame aby v ceste neostali vzduchové bubliny – niekoľkokrát formou zľahka buchneme o stôl. Elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) predhrejeme na 210°C a pečieme 30 minút, následne prepneme na horný ohrev teplotu zvýšime na 230°C a pečieme 5-10 minút. Necháme vychladnúť a vychladnuté umiestnime do chladničky na 4 hodiny, Po vybratí z formy krájame horúcim nožom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Basque burnt cheesecake môžeme preložiť ako baskický spálený koláč, a jedná sa o cheesecake so spáleným povrchom bez korpusu, ktorý v 90. rokoch vymyslel šéfkuchár Santiago Rivera. Spálený vrch je horkastý a spolu so sladkosťou vnútra vytvára unikátny chuťový pôžitok. Je to podobné ako pri créme brulée. Baskický koláč sa od klasického cheesecaku líši štruktúrou cesta. Nie je tak hutný a vnútro je nadýchanejšie a krémovejšie.
Posledná aktualizácia receptúry: 23.02.2024