Bageta
ZOZNAM SUROVÍN
- 1 dávka poolish (recept)
- 350 ml vody
- 20 g soli
- 650 g hladkej múky T-530
- 2 PL olivového oleja
POSTUP PRÍPRAVY
V mise rozmiešame teplú vodu, soľ, pridáme poolish, kvalitne rozmiešame a postupne pridáme múku. Vypracujeme cesto ktoré na pomúčenej doske vytvarujeme do gule a prikryjeme na 15 minút misou a necháme odpočívať. Naolejovanými rukami prekladaním cesta od stredu s podkladaním okrajov vypracujeme cesto do jemnej hladkej gule, ktorú preložíme do naolejovanej misy. Necháme pri izbovej teplote odpočívať 30 minút. Cesto vyberieme naolejujeme jeho povrch a rozdelíme na 8 časti, ktoré vytvarujeme do valčekov – bagiet a dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby boli bagety oddelené hranou papiera, potreté olejom a prekryté potravinovou fóliou a necháme kysnúť asi 80 minút. Ak máme možnosť využijeme formy na bagety. Vyhrejme el. rúru na 250°C (horný a dolný ohrev). Po nahriatí bagety priečne narežeme a potrieme slanou vodou. Pečieme 15 minút do zlatova.
TIPY, TRIKY A RADY
Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024