Bageta

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 dávka poolish (recept)
  • 350 ml vody
  • 20 g soli
  • 650 g hladkej múky T-530
  • 2 PL olivového oleja

POSTUP PRÍPRAVY

V mise rozmiešame teplú vodu, soľ, pridáme poolish, kvalitne rozmiešame a postupne pridáme múku. Vypracujeme cesto ktoré na pomúčenej doske vytvarujeme do gule a prikryjeme na 15 minút misou a necháme odpočívať. Naolejovanými rukami prekladaním cesta od stredu s podkladaním okrajov vypracujeme cesto do jemnej hladkej gule, ktorú preložíme do naolejovanej misy. Necháme pri izbovej teplote odpočívať 30 minút. Cesto vyberieme naolejujeme jeho povrch a rozdelíme na 8 časti, ktoré vytvarujeme do valčekov – bagiet a dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby boli bagety oddelené hranou papiera, potreté olejom a prekryté potravinovou fóliou a necháme kysnúť asi 80 minút. Ak máme možnosť využijeme formy na bagety. Vyhrejme el. rúru na 250°C (horný a dolný ohrev). Po nahriatí bagety priečne narežeme a potrieme slanou vodou. Pečieme 15 minút do zlatova.

TIPY, TRIKY A RADY

Recept na francúzske bagety s využitím poolish. Ak chceme bagety použiť na “jednohubky” pred pečením ich nenakrojujeme.

Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024


Hodnotenie autora 0