Bagel
ZOZNAM SUROVÍN
- 320 ml teplej vody
- 1 ČL sušeného droždia (1/2 sáčku)
- 1 ČL medu
- 550 g chlebovej múky T-650
- 2 ČL soli
- 1.5 l vody
- 1 ČL medu
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 vajce
- biely a čierny sezam
- ľanové semienka
- sušená cibuľa
- sušený cesnak
POSTUP PRÍPRAVY
Teplú vodu zmiešame s medom, droždím a necháme takto pripravený kvások 15 minút postáť. V mise zmiešame múku so soľou, pridáme kvások a v kuchynskom robote s hákovým nadstavcom necháme hniesť na pomalom stupni 15 minút. Vzniknuté cesto potrieme olejom a uložíme do misy, prikryjeme utierkou a v teple necháme kysnúť 60 minút. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme prstence s dierou asi 4 cm. Tie prikryjeme znova utierkou a necháme podkysnúť kým nám nezovrie voda (asi 10 minút). Zároveň zapneme el. rúru (horný a dolný ohrev) na 200°C. Do vriacej vody dáme 1 ČL medu a 1 ČL jedlej sódy. Následne varíme bagle z každej strany asi 90 sekúnd a po uvarení ich necháme odkvapkať. Vďaka tomuto vareniu bude mať každý bagel po upečení na povrchu pľuzgieriky. Poukladáme bagle na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich vyšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom, ľanovými semienkami, cibuľou a cesnakom. Pečieme približne 20 minút. Po vytiahnutí necháme vychladnúť.
TIPY, TRIKY A RADY
Bagel môžeme naplniť čímkoľvek, dresingom s kôprom, údeným lososom, šalátom, alebo šunkou.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Bagel je rohlíkový produkt z pšeničného cesta. Vyvinula ho židovská komunita v Krakove v Poľsku v roku 1610. Býva tradične ručne tvarovaný do podoby hladkého prstenca, ktorý vojde do dlane. Existujú aj bagle celozrnné, alebo z ražnej múky.
Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024