Arancini
ZOZNAM SUROVÍN
- 250 g ryže
- 150 g hríbov
- 1 menšia cibuľa
- 150 ml vody
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 100 ml červeného vína
- 1 PL syra Parmezán
- 100 g syra Provolone
- 100 g mrazeného hrášku
- 2 vajcia
- 3 žĺtky
- 5 ihličiek šafránu
- 1 PL masla
- olej na vyprážanie
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- strúhanka na obaľovanie
POSTUP PRÍPRAVY
Syr Provolone nakrájame na kocky, hrášok rozmrazíme a ryžu uvaríme v ryžovare. V panvici na olivovom oleji a troške masla orestujeme nasekanú cibuľku do zlatista (3 minúty), pridáme hríby, hrášok, udusíme ich a zalejeme červeným vínom. Akonáhle sa alkohol vyparí, pridáme paradajkový pretlak, dochutíme soľou a korením a necháme zmes takmer úplne vyredukovať. Pripravenú zmes neskôr použijeme ako náplň. Do uvarenej ryže zamiešame čajovú lyžičku namočeného šafránu v teplej vode, kúsok masla, nastrúhaný parmezán podľa chuti a žĺtky. Všetko premiešame. Do dlane si dáme ryžovú zmes, naplníme trochou syra Provolone, trochu hríbovej zmesi a hráškom. Vytvoríme gule o veľkosti biliardovej gule, obalíme vo vajci a strúhanke a vyprážame ich v slnečnicovom oleji do zlatista.
Pri tvarovaní arancine si pravidelne navlhčujeme ruky, aby sa ryža na ruky nelepila. Syr Provolone môžeme nahradiť Mozarellou, alebo podobným syrom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Arancini (čítaj arančine) sú sicílske národné jedlo. Najčastejšie majú tvar gule, alebo skôr slzy. Tradične sa plnia aj mäsom, tento recept je bezmäsitý.
Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023