Arancini

ZOZNAM SUROVÍN

  • 250 g ryže
  • 150 g hríbov
  • 1 menšia cibuľa
  • 150 ml vody
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 PL syra Parmezán
  • 100 g syra Provolone
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 2 vajcia
  • 3 žĺtky
  • 5 ihličiek šafránu
  • 1 PL masla
  • olej na vyprážanie
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • strúhanka na obaľovanie

POSTUP PRÍPRAVY

Syr Provolone nakrájame na kocky, hrášok rozmrazíme a ryžu uvaríme v ryžovare. V panvici na olivovom oleji a troške masla orestujeme nasekanú cibuľku do zlatista (3 minúty), pridáme hríby, hrášok, udusíme ich a zalejeme červeným vínom. Akonáhle sa alkohol vyparí, pridáme paradajkový pretlak, dochutíme soľou a korením a necháme zmes takmer úplne vyredukovať. Pripravenú zmes neskôr použijeme ako náplň. Do uvarenej ryže zamiešame čajovú lyžičku namočeného šafránu v teplej vode, kúsok masla, nastrúhaný parmezán podľa chuti a žĺtky. Všetko premiešame. Do dlane si dáme ryžovú zmes, naplníme trochou syra Provolone, trochu hríbovej zmesi a hráškom. Vytvoríme gule o veľkosti biliardovej gule, obalíme vo vajci a strúhanke a vyprážame ich v slnečnicovom oleji do zlatista.

Pri tvarovaní arancine si pravidelne navlhčujeme ruky, aby sa ryža na ruky nelepila. Syr Provolone môžeme nahradiť Mozarellou, alebo podobným syrom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Arancini (čítaj arančine) sú sicílske národné jedlo. Najčastejšie majú tvar gule, alebo skôr slzy. Tradične sa plnia aj mäsom, tento recept je bezmäsitý.


Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023


Hodnotenie autora 0